Oljeprisen stiger etter saudiarabisk utspill: – Naturlig å tro at andre følger etter – Olje – Energi



[ad_1]


– Markedet har oppført seg som at Saudi-Arabia vil sette seg tilbake og se på at overskuddet i oljemarkedet får utvikle seg, og si at det ikke er noe de kan gjøre med det. Saudi-Arabia både kan og vil gjøre noe, skriver SEBs oljenalytiker Bjarne Schieldrop om signalene om produksjonskutt i helgen.

Fredag falt prisen på et fat nordsjøolje til under 70 dollar – det laveste siden april og en nedgang på over 20 prosent siden oktober. Etter helgens uttalelser har oljeprisen mandag steget med 2,11 prosent til 71,07 dollar fatet.

Saudi-kutt

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih uttalte søndag at landet planlegger å redusere oljetilbudet ut i markedet med 500.000 fat per dag i desember.

Samtidig kom det meldinger om at Saudi-Arabia og noen andre oljeeksporterende lang i helgen drøftet å kutte oljeproduksjonen med 1 million fat. Beslutningen skal tas på Opecs-møtet den 6. desember.

– Det Saudi-Arabia ønsker seg nå er en oljepris de kan leve med. Helst 85 dollar fatet, men absolutt ikke 60 dollar fatet, skriver Schieldrop.

Analytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets sier at utspillene er en oppvarming i forkant av Opec-møtet i begynnelsen av desember.

– Saudi-Arabia ønsker å danne en konsensus før møtet. De går foran og sier at de skal redusere produksjonen med 500.000 fat per dag i desember. Når de går foran og tar sin del, er det naturlig å tenke at de andre også går med på kutt, sier analytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets.

Rekordhøy produksjon

Han presiserer at Saudi-Arabia ikke har forklart om de vil kutte med 500.000 fat per dag sammenlignet med oktober, da de hadde rekordhøy produksjon, eller november.

– Historisk sett har snittreduksjonen fra november til desember for Saudi-Arabia ligget på 150.000 fat per dag, så forslaget ligger på et kutt som er 350.000 fat per dag større enn det som er det sesongmessige mønsteret. Da er de på god vei mot et Opec-kutt på 1 million fat, sier Martinsen.

Et kutt på 1 million fat per dag utgjør mindre enn to prosent av produksjonen på over 55 millioner fat hver dag fra OPEC+ landene.

Usikkert 2019

Begge analytikerne tror Opec-landene vil prøve å unngå å fylle opp lagrene for mye.

– Bakteppet er at de egentlig har brukt to år på å få lagrene ned fra høye nivåer, så de har nok ikke veldig lyst til å se økende lager til neste år. Men det er usikkert hvordan markedet vil se ut da, sier Martinsen.

Usikkerhetene i 2019 er blant annet at sanksjonene mot trolig vil Iran føre til at de tilfører mindre olje i markedet, i tillegg til at produksjonen i land som Venezuela og Libya er svært volatil.

– Det er naturligvis umulig for OPEC å forutse akkurat hvor mye olje de må produsere i 2019, men vi forventer at de lager en avtale som gjør at de kan handle når det trengs. Den burde også fortsette å legge vekt på å være villig til å handle når det trengs, skriver Schieldrop.

[ad_2]
Source link