Oppkjøpstopp Hugo Maurstad om konkursraset i varehandelen: – Er du for treig, dør du uansett – Shopping – Næringsliv



[ad_1]


– Vi vet alle hva som skjer med netthandel. Det holder at butikkene mister 20–30 prosent av salget, så er de fleste i minus. Kostnadene deres er jo de samme uansett, sier Hugo Maurstad til E24. 

Fra 2008 til 2016 har vi fått en nedgang på nesten ti prosent i antallet detaljhandelsbedrifter i Norge, om man trekker fra nyopprettede netthandelselskaper.

Hovedorganisasjonen Virke kaller situasjonen «apokalyptisk». 

Maurstad har vært partner i det skandinaviske private equity-fondet Altor Equity Partners siden 2004 og leder selskapets investeringer internasjonalt. Altors portefølje består blant annet av Sbanken, Sats Elixia, Dale of Norway og Rossignol.

Les også: (+) Den nye Nille-sjefen ble advart mot jobben: – Noen ler av meg, men det gjør ingenting

Må endre seg

Spørsmålet er hvordan næringen burde tilpasse seg det endrede handelsmønsteret for å sikre videre eksistens. 

– Noen butikker i en større kjede kunne gjort omstillingen mye raskere. Er du for treig, dør du uansett. Det er sikkert noen som har gjort det feil, sier han, og fortsetter:

– Men er du en enkeltstående sportsbutikk, er det ikke så forbanna mye du kan gjøre. Kanskje kunne du solgt butikken til en kjede litt tidligere.

Han mener at slik detaljhandelen utvikler seg, må butikker etter hvert tilby flere tjenester av høyere verdi, og operere med høyere marginer. 

– Men det vil alltid være en fare for at kunder kommer inn, får masse råd og hjelp, før de går på nett og kjøper produktet 20 prosent billigere, sier han. 

Butikken som utstillingsrom

De siste årene har Maurstad bodd i Zürich for å bygge opp Rossignols base i landet. Den jobben er nå fullført, og Maurstad flyttet hjem til Norge for et par uker siden. 

Etter fem år som styreformann hos den franske skiutstyrprodusenten er han klar på at det er en fremtid for tradisjonell handel – selskapet åpnet nettopp deres første butikk i Paris – så lenge det inngår i et større økosystem. 

– I Rossignol har vi et prinsipp som sier at vår butikk også er et utstillingsrom. Vi har alle modeller, alle farger og alle størrelser, men ikke alle modeller i alle farger og størrelser. Du får prøvd så du finner ut hva som passer, og så kan du i stedet bestille modellen på nett i den fargen du vil ha. Slik reduserer vi kostnader ved ikke å måtte ha alle varianter, forklarer han. 

Sender fra butikk

Maurstad forklarer at det verste ved netthandel er returene. 

– Det ligger i et modent marked på 25–30 prosent og er ekstremt dyrt å håndtere. I USA kjøper man for eksempel ofte tre par sko. Én størrelse over og én under, og så beholder man den som passer og returnerer de to andre. Et alternativ er å bruke butikkene som pickupsted. 

Særlig i Norge vil dette medføre at aktører slipper store kostnader, forklarer han, fordi forsendelsen er veldig dyr, selv over de korteste distanser. 

– I Rossignol har vi også begynt å sende varer fra butikker. Det tror jeg ikke det er noen som gjør i Norge ennå. Når man kobler dette sammen, endrer man hele økonomien i en butikk, sier han.

– Blir ikke borte

Maurstad har tro på en fremtid også for de fysiske butikkene, men er klar på at vi kommer til å se en ganske stor utvasking i tiden som kommer.

– Jeg tror ikke butikkene kommer til å bli borte, men jeg tror det blir færre og jeg tror de blir en del av en større løsning. Vi har fått en dynamikk som gjør at veldig få butikker klarer seg som bare butikker, sier han.

[ad_2]
Source link