Salmar har doblet markedsverdien på ett år



[ad_1]

Salmar, Norges nest største oppdrettsselskap, har vært i en helt egen klasse i år. Aksjen har steget 110 prosent hittil i år og har dermed over doblet markedsverdien sin til 55 milliarder kroner.

Salmar-sjef Olav-Andreas Ervik har nettopp lagt frem resultater for tredje kvartal. Laksekjempen knuste forventningene med 187 millioner kroner og la frem et operasjonelt driftsresultat på 939 millioner kroner.

Ervik haster i mellom med investorer og har nøyaktig åtte minutter ledig til DN i det han er i ferd med å gå fra Folketrygdfondet til Aker Brygge.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet i tredje kvartal. Har ikke grunn til å være noe annet, forteller Ervik.

Gode marginer

Marginene har vært svært gode. For virksomheten i Midt-Norge var marginen på 26,45 kroner per kilo, og her ble det slaktet 32.900 tonn.

– Vi har hatt en veldig god «vår 17-generasjon» i Midt-Norge, altså den fisken som settes i sjøen våren 2017. Den har hatt en veldig god produksjon, gode biologiske forhold, god tilvekst og lite lus. Det har bidratt med gode slaktevolumer i tredje kvartal som har gitt oss gode priser, sier Ervik.

I kvartalsrapporten viste Salmar til estimater fra Fish Pool-indeksen som viser snittpris på 67 kroner kiloet i fjerde kvartal og 64 kroner kiloet for neste år.

– Det er veldig bra om det slår til. Nå bruker vi ikke å være dem som om spekulere i prisen, men det er en god etterspørsel, sier Ervik.

Venter mer vekst

Salmar-sjefen forteller at selskapet fortsatt kommer til å vokse neste år. Selskapet venter fortsatt et slaktevolum på 143.000 tonn i år, og venter et volum på 145.000 tonn neste år.

– Lakseaksjer går så det suser. Hvorfor det?

– Jeg vil jo tro at det ser et resultat av at vi produserer godt, og klarer å levere lave produksjonskostnader og gode marginer, samt at vi har en næring som er veldig spennende. Vi har også en voksende befolkning i verden som gjerne skal føs med sunn og god mat, gjerne laks, sier Ervik.

Markedet hyller Salmars resultat for tredje kvartal som ble lagt frem torsdag. Fredag ettermiddag er aksjen opp nær ti prosent til kurs 499 kroner.

– Dere er opp 110 prosent på børs. Det er det ikke mange som kan smykke seg med?

– Det er det ikke. Vi er fornøyd med det, svarer Salmar-sjefen.

Spår laksefest

Midt i mellom Bergen og Stord ligger øyriket Austevoll, der oppdrettsselskapet Austevoll Seafood produserer flere tusen tonn med laks, ørret og torsk hver eneste dag. Også Austevoll har opplevd en ellevill oppgang på børs. Hittil i år har aksjen steget 107 prosent – også det en dobling av markedsverdien på drøye 10 måneder.

Ifølge analytikerne er det ingenting som tyder på at det vil stoppe.

Både Pareto Securities og Nordea har vært ute å spå laksefest neste år. Pareot har oppjustert lakseprisene sine for 2018, 2019 og 2020, og gjorde samtidig en solid i opprydding i kursmålene på lakseselskapene, som alle ble betydelig oppjustert – snitt med 20 prosent.

Nordea ser for seg at lakseprisen vil ligge på 64 kroner kiloet de neste tre årene og mener laksesektoren priset for lavt.

Kan bare glede seg til å levere regnskap

Investor og øyelege Ole Morten Halvorsen er den tyngst investerte privatinvestoren i lakseaksjer på Oslo Børs. Han er nest største aksjonær i Grieg Seafood, syvende størst i Austevoll og har vært blant flere investorer som låner ut sine aksjer til shorting i Marine Harvest. Ved årsskiftet eide han også aksjer i Lerøy Seafood.

I Grieg og Austevoll alene har Halvorsen torsdag aksjer verd 985 millioner kroner, og kan bare glede seg til å levere inn årsregnskapet for hans OM Holding dersom lakseaksjene ikke blir slappe i fisken.

«Gikk glipp av» oppgang

Tidligere konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer, har tjent godt på å holde på sine aksjer siden han sluttet i 2016. Men forrige uke solgte han 276.000 aksjer av posten sin i Salmar til over 100 millioner kroner og har dermed «gått glipp» av ekstra avkastning i den seneste, saftige oppgangen. Han kan likevel gå inn i helgen med en papirgevinst på 43 millioner kroner fredag.

Men Nordhammers gevinst kan ikke måle seg med Salmar-arving Gustav Magnar Witzøes. Han har på få timer en papirgevinst på 2,1 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

MDGs Lan Marie Bergs neste mål: Gjøre lastebilene i Oslo elektriske – og få noe av varetransporten over på sykkel

02:06 Min

Publisert:

[ad_2]
Source link