Solstad Offshore ber om hjelp fra kreditorene: Aksjen ned over 22 prosent



[ad_1]

Supplyskipsrederiet Solstad Offshore varslet mandag morgen at det går en tøff vinter i møte.

En svak sommersesong har skrapt kassen og Solstad må derfor gå i dialog med sine långivere for å bedre likviditetssituasjonen, opplyser administrerende direktør Lars Peder Solstad til DN.

– Det har vært en sommersesong som har hatt lavere inntjening enn det vi håpet på. Det har ikke gitt den nødvendige likviditetsbufferen for vinteren. Dermed må man ta noen grep, sier Solstad.

Solstad Offshore ble i fjor landets største etter at konkurrentene Farstad, Deep Sea Supply og Rem Offshore ble innlemmet etter en voldsom konsolidering, der Kjell Inge Røkkes Aker og John Fredriksen trakk det lengste strået.

Dette skjedde i kjølvannet av en oljebrems som siden 2014 har strupet aktiviteten, barbert ratene og sendt båter i opplag, med massive oppsigelser av sjøansatte som følge.

Selv om det er tegn til bedring, har Solstad Offshore behov for en finansiell løsning som tar selskapet gjennom vinteren og som samtidig skaper en «robust langsiktig plattform». Solstad-sjefen opplyser at en løsning med kreditorene vil være to sider av samme sak. Vintersesongen er normalt også svakere enn sommersesongen i Nordsjøen, der selskapet har mest aktivitet.

– Markedet er ikke friskmeldt. Selv om oljeselskapene tjener gode penger på høyere oljepris, gjør leverandørene ikke det. Det er stort prispress, konkurranse om jobbene og lave priser. Dermed så bygger man for lite likviditet, sier Solstad.

Solstad Offshore fikk et resultat før skatt på minus 546,9 millioner kroner i årets første kvartal og minus 780 millioner kroner i årets andre kvartal. Rederiet hadde ved utgangen av andre kvartal en netto rentebærende gjeld på 27,5 milliarder kroner.

Aksjen stupte

Markedet reagert negativt på varselet og sendte Solstad Offshore-aksjen kraftig ned fra start på Oslo Børs. Ved børsslutt var aksjen ned 22,3 prosent til 4 kroner.

De to største eierne i selskapet er Kjell Inge Røkkes Aker Capital og skipsreder John Fredriksen gjennom investeringsselskapet hans, Hemen Holding. Aker Capital eier til sammen 58,5 millioner aksjer i Solstad Offshore, mens Fredriksen gjennom Hemen Holding eier 47,2 millioner aksjer.

Kjell Inge Røkke, styreleder og hovedeier i Aker.
Kjell Inge Røkke, styreleder og hovedeier i Aker.
(Foto: Ida von Hanno Bast)

Aker Capital er heleid av investeringsselskapet Aker, der Kjell Inge Røkke eier 66,99 prosent av aksjene.

Aker Capitals Solstad Offshore-aksjer var mandag ettermiddag barbert med 67 millioner kroner, mens John Fredriksen aksjer var 54 millioner kroner mindre verd. Dermed lider de to til sammen et papirtap på til sammen 121 millioner kroner på kursfallet mandag.

– Alle har pustebesvær

Også offshorereder og investor Åge Remøy (68) er blant de største aksjonærene. Han måtte gi tapt da Kjell Inge Røkkes Aker via en eierpost i Rem Offshores obligasjonslån stemte ned Remøys forslag til refinansiering av Rem Offshore i 2016. Dermed ble Rem Offshore slukt av Solstad Offshore, der Remøy i dag 4,5 millioner aksjer.

Like før nyttår uttalte han at mer penger må på bordet for å redde offshorerederiene, Solstad inkludert.

– Alle har pustebesvær. De som ikke har druknet eller holder seg flytende, er i ferd med å drukne. De må ha påfyll av penger for å holde seg flytende, sa Remøy til DN i desember.

Remøy ønsker ikke å kommentere dagens melding fra Solstad, men bekrefter å ha registrert den. Konfrontert med sine tidligere spådommer, legger han likevel til at meldingen ikke kom som en overraskelse.

– De fleste ble nok ikke overrasket, sier Remøy til DN.

Offshorenestoren har sammen med den islandske investoren Thorsteinn Mar Baldvinsson og den svenske investoren Magnus Roth investert en halv milliard kroner i selskapet In Nord Vest. Selskapet har kjøpt Forland Shipping og 60 prosent av Vestland Offshore.

– God dialog

Administrerende direktør Solstad påpeker at diskusjonen med långiverne og andre berørte parter ikke vil påvirke driften, kundene, ansatte eller leverandører, og at det er «business as usual».

Han ønsker imidlertid ikke kommentere utsiktene til at det oppnås enighet med motpartene.

– Jeg skal ikke forskuttere noen løsninger, men jeg opplever at vi har en konstruktiv og god dialog, sier Solstad.

Han påpeker at også markedet må bedre seg.

– Det må mer båter vekk for å få prisene på levelige nivåer, kombinert med aktivitetsøkning, sier han til DN.

Han viser til at typisk er etterspørsel etter de nyeste båtene, som Solstad har flere av og som er aktive. Rederiet har imidlertid også en del eldre tonnasje som ligger for anker.

Offshoresjefen utelukker ikke at noe vil bli skrotet, men at dette ikke er førstevalget.

– Vi har solgt ganske mye båter det siste halvannet året, og vi jobber med å fjerne de båtene som vi ikke tror passer inn i vår flåte i fremtiden, sier Solstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå er det bare én ting KrF-leder Knut Arild Hareide kan håpe på

Spørsmålet er om det lar seg gjennomføre, sier DNs politiske redaktør.

02:19 Min

Publisert:

[ad_2]
Source link