Strømmekampen: Dette er Netflix-konkurrentene | Serienytt



[ad_1]

Tiden hvor Netflix var enerådende som global aktør på strømmemarkedet er forbi. En rekke selskaper satser på å utfordre Netflix de neste par årene. 

En av de første som satset friskt i Norge

Mens Netflix primært har måtte bryne seg på «lokale» aktører etter at de ble tilgjengelig i over 190 land i 2016 er det nå noen av verdens mektigste selskaper som blir utfordrere. Det var selskapets mest offensive fremstøt etter at de i årene før satset i litt mer kontrollerte former.

Netflix sitt europeiske hovedkvarter i Amsterdam. Foto: Netflix
Netflix sitt europeiske hovedkvarter i Amsterdam, hvor over 400 mennesker jobber. Foto: Netflix

Norge var et av de første landene Netflix satset på, hvor strømmetjenesten kom alt i 2012. Netflix-grunnlegger Reed Hasting brukte store ord da han den gang snakket med Serienytt.

Netflix-effekten var umiddelbar. Blant annet la Telenor ned sin strømmesatsing Comoyo, da de ble tatt på sengen av at både Netflix og HBO Nordic kom så raskt til landet.

Over 100 millioner abonnenter

Netflix har tjent godt på å være først ute og har siden 2012 økt antallet abonnenter med over 100 millioner. Nå nærmer antallet seg 140 millioner.

Dette antallet sikrer selskapet solide inntekter, men satsingen koster også voldsomt. Selskapet har tatt opp store lån for å finansiere økende mengde produksjon av Netflix-originaler.

Netflix i bruk. Foto: Netflix
Netflix i bruk. Foto: Netflix

Det er en grunn til det, for Netflix blir femover i økende grad avhengig av å eie innholdet de tilbyr. For selskapets muligheter til å innkjøp av serier blir innskrenket når nå flere store selskaper satser på egne tjenester.

Blant annet blir ikke Disney-avtalen fornyet og Netflix har alt et dilemma med sine Marvel-serier. Nylig valgte Netflix å kansellere Marvel’s Iron Fist og Marvel’s Luke Cage, dette er serier produsert av andre selskap og som Netflix ikke har like store muligheter til å innkassere fortjeneste på. Spesielt på lang sikt.

Annonse

Se nye episoder av Outlander på Viaplay

Da blir det en vurderingssak for strømmetjenesten om det er bedre å anvende resurser på innhold de fult og helt eier. Selv noen av de første Netflix-originalene er nå ikke lenger eksklusive for tjenesten.

Dette er Netflix-konkurrentene

Konkurransen hardner til. Men er det noen som er en reell utfordrer til strømmetjenestens dominerende posisjon? Vi ser litt på de aktuelle utfordrerne.


Amazon

Amazon er en selvskreven utfordrer og et av selskapene som raskest fulgte i fotsporene til Netflix. I slutten av 2016 ble strømmetjenesten Amazon Prime Video tilgjengelig i 200 land.

The Man In The High Castle sesong 2
The Man In The High Castle er en populær Prime Video-original. Foto: Amazon

Selskapet er et av verdens rikeste, med solide økonomiske muskler og flere ben å stå på. Selskapets strømmetjeneste er i flere land del av et større tilbud kjent som Amazon Prime. I tillegg eier selskapet produksjonsselskapet Amazon Studios.

Det investeres tungt i originalt innhold, med storproduksjoner som The Man in The High Castle, Jack Ryan og en kommende Ringenes Herre-serie.

Serienytt var i oktober i London for å overvære selskapets høstlansering og der kunne de skilte med store stjerner som Julia Roberts, Jon Hamm, David Tennant, Orlando Bloom og forfatter Neil Gaiman.

Strømmesatsingen foregår paralelt med at selskapet i økende grad ruller ut både fysiske butikker og sin populære netthandel i nye land. Amazon er definitivt en aktør å regne med.


Disney

Det var lenge ryktet at Disney kom til å kjøpe opp Netflix for å sikre seg en global distributør. Selskapet gikk en annen retning og satser nå i stedet på sin egne strømmetjeneste Disney+.

Disney+ logo. Foto: Disney
Disney+ logo. Foto: Disney

Noe som er en utfordring for Netflix, som har hatt et langt og godt samarbeid med Disney, gjennom både å vise Disney-innhold og samarbeide om å produsere serier basert på rollefigurer som Disney eier rettighetene til.

Disneys største styrke er merkevaret «Disney» og noen av verdens mest populære filmer og serier rettet mot barn og unge. Selskapet eier også rettighetene til de populære Marvel-superheltene og hele Star Wars-universet etter strategiske oppkjøp av selskaper gjort det siste tiår.

Marvel's Thor: Foto: Marvel
Marvel’s Thor er en av flere helter Disney eier rettighetene til. En serie om Thors bror Loke er på vei til Disney+: Foto: Marvel

Oppkjøpene inkluderte Lucasfilm og Marvel. Nå er de iferd med å fullføre et stort oppkjøp av giganten Fox, minus nyhetsavdelingen. Amerikanske myndigheter er nå i prosess med å vurdere om salget skal godkjennes.

Disney+ sikter seg inn på å være en tjeneste med familievennlig innhold. Det betyr at tjenesten ikke vil være for konkurrent å regne for de som er ute etter innhold med høyere aldersgrense.

For å løse floken med slike Disney-eid innhold, blant annet suksessen Deadpool, er Hulu nevnt som en løsninger. For Disneys oppkjøp av Fox inkluderer også 60% eierandel i den amrikanske strømmetjenesten. Fra før eide Fox og Disney 30% hver, men nå blir Disney majoritetseier – med mindre amerikanske myndigheter setter en stopper for oppkjøpet.


WarnerMedia

AT&T kjøpte i fjor opp WarnerMedia (tidligere Time Warner), som igjen eier blant annet HBO. AT&T er et av de største og mest tradisjonstunge amerikanske selskapene som nå eier HBO, Turner Broadcasting Networks, TBS, CNN, Warner Bros. Entertainment og Turner Broadcasting International.

Dette er et omfattende eierskap som inkluderer kanaler som TNT, Cartoon Network og superheltbiblioteket til DC (Batman, Supermann osv). Filmbiblioteket blir også omfattende.

I Norge har HBO-innhold vært tilgjengelig i flere år via HBO Nordic, en strømmetjeneste som fungerte litt som en spydspiss for HBO.

Game of Thrones er flaggskipet til WarnerMedia. Foto: HBO Nordic

WarnerMedia eier også deler av Hulu (10%) og The CW (50%). Selskapet er jevnt over på topp tre av verdens medieselskap målt i størrelse.

Du kan se en fullstendig liste over selskapene på Wikipedia. 

Med pengesterke AT&T i ryggen er det lovet en betydelig økning i satsingen på originalt innhold, blant annet hos HBO.

I oktober ble det også avslørt at selskapet ønsker å satse på en global strømmetjeneste som er planlagt å komme innen slutten av 2019. Selskapets sjef John Stankey var offensiv i sine uttalelser og nevnte også mulighetene til at selskapet investerer like mye i innhold som de 8 milliarder dollarene Netflix har brukt siste året.

Titans. Foto: DC Universe
Den nystartede strømmetjenesten DC Universe kan bli del av WarnerMedia-tjeneste. Serien Titans derfra kommer forøvrig på Netflix. Foto: DC Universe

Hva det vil bety for HBO Nordic vil tiden vise. Om WarnerMedia ønsker å samle alt på et sted for en global tjeneste må det blant annet tas stilling til hvordan den populære nordiske utposten skal passe inn i det hele.

Ifølge Variety (ekstern lenke) vil eksisterende WarnerMedia-eide strømmetjenester som Boomerang, DramaFever og DC Universe trolig bli del av den større strømmetjenesten.

Om WarnerMedia lykkes med å få på plass en teknologisk plattform vil de for alvor bli en aktør å regne med. Det betyr også trøbbel på sikt for flere aktører som lisensierer innhold fra selskapet.


Apple

Det har i årevis svirret rykter om Apples strømmesatsing. Selskapet er glad i å overraske, men har enn så lenge ikke lansert en spesifikk tjeneste.

Det selskapet derimot har er å gire opp produksjon av originalt innhold. Flere store stjerner er sikret til kommende Apple-serier. Blant annet en ny dramaserie med Jennifer Aniston og Reese Witherspoon, en sci-fi serie fra Ronald D. Moore (Outlander, Battlestar Galactica) og en miniserie med Chris Evans (Captain America) i hovedrollen.

Chirs Evans. Foto: Cage Skidmore
Chirs Evans er klar for en miniserie hos Apple. Foto: Cage Skidmore

I tillegg er det serier på vei fra JJ Abrams (Lost) og M. Night Shyamalan, totalt er over et dusin serier satt i produksjon.

Ryktene tilsier at Apple satser mer på Disney-tilnærmingen med å begrense innholdet til å være innenfor filteret «familievennlig».

Ved siden av økonomiske muskler og erfaringen gjennom Apple iTunes har selskapet også et populært merkenavn. Det er ikke utenkelig at selskapet tar en nyskapende tilnærming til strømmetjenester for å styrke det helhetlige Apple-tilbudet ytterligere.

Trolig vil vi se Apples strømmetjeneste i løpet av 2019 (ekstern lenke).


Hulu

En outsider er Hulu, en strømmetjeneste som alt har eksistert flere år i USA. Den har de siste år gjort seg bemerket for kritikerrost originalinnhold, først og fremst The Handmaid’s Tale.

Hulus posisjon er en særegen en da selskapets eiere er Disney, WarnerTime og Comcast. Etter Fox-oppkjøpet, om det går gjennom, vil Disney eie 60%. Disney-sjef Bob Iger har uttalt at de akter å øke satsingen på innhold hos Hulu og utelukker ikke en global ekspansjon.

I dag er det primært USA og Japan strømmetjenesten operer i, tidligere har den forsøkt uten hell å lansere i Storbritannia.

The Handmaid’s Tale er i Norge tilgjengelig via HBO Nordic. Det er en av flere Hulu-originaler. Foto: HBO Nordic.

Utfordringen tll Hulu er at selskapet alt har forsøkt og tapt på å konkurrere med Netflix. Det kan bli naturlig at strømmetjenesten satser i tospann med Disney+, spesielt om sistnevnte ønsker å holde sin tjeneste fri for innhold med 18 års aldersgrense.


Youtube

En åpenbar kandidat er også Youtube, som tidligere i år endret navn på sin premiumtjeneste fra Youtube Red til Youtube Premium.

Med Google-eier Alphabet i ryggen er den populære og tradisjonstunge tjenesten en av de med mest økonomiske muskler å rutte med.

Den har også den store fordelen med mest erfaring på området, til og med mer enn Netflix, i tillegg til å ha et godt grep om de unge seerne. Noe som lover godt på lang sikt.

Cobra Kai. Foto: Youtube

Youtube har også økt satsingen på originalt innhold. I 2018 var Karate Kid-oppfølgeren Cobra Kai en av de store overraskelsene, som ble universalt hyllet av kritikere.

i 2019 planlegger Youtube premiere på over 50 originalproduksjoner.


Facebook Watch

Facebook ønsker også å være med på moroa og har alt kommet med egne originalproduksjoner. Flere er på vei.

Facebook WatchGiganten har lenge hatt en dominerende posisjon innen sosiale medier og ser at video er et viktig satsingsområde. Selskapet er litt for en outsider å regne da det ikke har tradisjon for å produsere innhold eller være en strømmetjeneste.

Men det samme var ikke Netflix, som på 90-tallet ble etablert som et postordreselskap for leie av DVD. I likhet med Netflix er selskapet bygget slik at det lettere kan tilpasse seg markedet.

SKAM Austin. Foto: Facebook Watch
SKAM Austin. Foto: Facebook Watch.

En av de første seriene fra Facebook Watch var den amerikanske nyversjonen av norske SKAM. En rekke andre serier er på vei.


CBS

Den amerikanske mediegiganten CBS har smått begynt å satse internasjonalt med sin strømmetjeneste CBS All Access.

Her satses det blant annet friskt på Star Trek-merkevaren med en håndfull serier på vei. CBS eier også den populære kanalen Showtime, som står bak serier som Ray Donovan og Homeland.

Star Trek Discovery sesong 2. Foto: CBS
Star Trek Discovery sesong 2. Foto: CBS

Utfodringen er at selskapet alt har lisensiert ut mye av sitt innhold til andre aktører. I Norge sitter blant annet HBO Nordic på flere Showtime-serier og CBS All Access-serien The Good Fight, mens Netflix viser Star Trek: Discovery.

Selskapet har også hatt en ledelseskrise etter at den mektige sjefen Les Moonves forsvant ut som følge av en rekke beskyldninger om upassende oppførsel de siste tiårene.


Pirater

Det er umulig å komme utenom piratbransjen. Med et økende antall tilbydere og et stadig mer fragmentert strømmelandskap er det ventet at de totale kostnadene for forbrukere fort kan gå opp.

I tillegg til at det kan oppleves som mindre brukervennlig når alt er spredd på så mange aktører, med mindre det kommer på plass velfungerende løsninger som strømmeguider til å enkelt finne frem og starte innhold på tvers av tjenester.

Hvis ikke dette kommer på plass blir det fort gjort at piratbransjen får seg et løft. Innen teknologi-historien har piratvirksomhet gjerne vært en respons og bieffekt av et for dårlig tilpasset innhold, hvor det også foregår mye innovasjon innen brukervennlighet.

Game of Thrones. Foto: HBO Nordic
Det gjenstår å se om konkurransen vil bidra positivt eller negativt i kampen mot ulovlig nedlasting av blant annet Game of Thrones. Foto: HBO Nordic

Game of Thrones, som de siste årene har vært den mest populære serien blant pirater, anslås å bli ulovlig nedlastet av rundt 5% (ekstern lenke) av de amerikanske Game of Thrones-seerne. Tallet er anslagsvis høyere i land hvor serien ikke er tilgjengelig kort tid etter amerikansk førstegangsvisning (piratnedlasting for Netflix-aktuelle serier skal til sammenligning ha falt drastisk i Canada da tjenesten i sin tid kom til det landet).

Noe som blir en alvorlig utfordrer om ikke de mange tjenestene angriper dette med brukervennlighet og overkommelige priser. Da må det nok samarbeides for å unngå at potensielt store summer går tapt.


Lokale aktører

«Lokalt» er et noe merkelig begrep å benytte for strømmetjenester som gjerne operer i flere land. Det er her snakk om strømmetjenester som NRK,  TV 2 Sumo, Dplay og Viaplay i Norge, og lignende aktører der ute i verden som først og fremst konsentrerer seg om et eller få land.

Kielergata. Foto: TV 2

Slike tjenester er kanskje i enda større skvis enn Netflix nå som de store selskapene ruller ut globalt, da flere av de har lisensiert innhold derfra. Nøkkelen blir å samarbeide og øke mengden egenprodusert innhold, men det kan bli en dyr affære.

Fordelen er kjennskap til det lokale markedet og å supplere med populære programmer og sportssendinger. Det kan bli for tøft å konkurrere på seriefronten, spesielt når også tjenester som Netflix og HBO Nordic nå har signalisert å kjempe om lokalt talent. Seks år etter at de to tjenestene kom til Norge er nå endelig norskprodusert innhold på vei i form av Beforeigners og Ragnarok.

Samtidig har ikke lokale aktører nødvendigvis tilgang til den samme innovative teknologien som de større globale aktørene.

Det har også vist seg vanskelig å slå sammen selskap for å stå sterkere i møte med de internasjonale aktørene. Viaplay-eier MTG Nordics var i fyr og flammer da det ble planlagt at TDC skulle inn på eiersiden, men hele oppkjøpet havarerte (ekstern lenke).


Se til Asia

Vi samler like godt aktørene herfra under samme paraply. Asia er, grunnet sitt enorme folketall (60% av verdens befolkning), ansett som et nøkkelområde fordi det her er hundrevis av millioner av potensielle abonnenter å hente.

Derfor har blant annet Amazon og Netflix vektlagt priskrig og masseproduksjon av lokalt innhold fra regionene her de siste par årene.

Men det kan like godt være selskap herfra som når ut til resten av verden. Proteksjonisme kombinert med nyoppstartede firma som iflix gjør situasjonen både spennende og uavklart. Her er det mye spennende som foregår i land som Japan og Singapore.

I tillegg er det Kina, som blant annet satt en stopper for at Netflix, Youtube og Amazon Prime Video fikk bli tilgjengelig i landet.

Verdens mest folkerike land er dermed et av få land de amerikanske strømmetjenestene ikke operer i, noe som betyr at kinesiske selskap slipper konkurransen. Det kan også gi rom for at en kinesisk strømmetjeneste kan bli dominerende i markedet og så satse internasjonalt.

Å bannlyse amerikanske selskap har sikret en eksplosiv vekst (ekstern lenke) for kinesiske selskap. Innen musikksjangeren hevder eksempelvis Tencent å ha over 800 millioner brukere og nærmere 30 millioner abonnenter. Selskapet har fått vokse i fred og satser nå internasjonalt, blant annet i USA.

Tencent Video. Foto: Tencent

Tencent Video har over 40 millioner abonnenter. Det anslås av konkurrenten iQiyi også nærmer seg dette antallet, en tjeneste som blant annet har sikret seg enkelte Netflix-originaler.

Alibaba, det kinesiske «svaret» på Amazon, har også strømmetjenesten Youko Tudou, som har passert 30 millioner abonnenter. Alibaba har alt satset internasjonalt og er på vei til å bli et verdensledende selskap med resurser som kan matche de store amerikanske teknologigantene.


Oppsummering: En uoversiktlig fremtid

Netflix sikret sin posisjon med å være tidlig ute og satse på å utfordre etablerte vaner og forretningsmodeller. Selskapet har vist vei, men må nå se andre slå følge.

Strømmekampen vil i økende grad inneholde internasjonale giganter i fremtiden.

Flere store oppkjøp, nye innovative aktører og en teknologisk utvikling som foregår i rekordhøyt tempo betyr at store endringer vil finne sted.

Kinas proteksjonisme er et eksempel på hvordan politiske føringer vil påvirke. EU har alt krevd at tjenester må produsere en viss andel europeisk innhold, mens det i USA blir spennende å se hvilket store oppkjøp som går gjennom og hva det vil si for medielandskapet.

Det blir også et spørsmål på hvordan USA svarer på offensiven fra asiatiske selskap.

Netflix durer enn så lenge på i full fart og har fortsatt primært fokus på strømmetilbud. Selskapet planlegger å komme med 700 serier og filmer i 2019 og det ser enn så lenge ikke ut til at selskapet, som opplever en eksplosiv vekst på aksjemarkedet, har planer om å la seg kjøpe opp med det første.

Annonse

Se nye episoder av Outlander på Viaplay

[ad_2]
Source link