[ad_1]
I over 70 år har få bestridt den etablerte versjonen: Nazistenes aksjoner word from norske jødene vinteren 1942 og 1943 kom overraskende på både Hjemmefronten og den norske regjeringen i London.
I in ny bok with Marte Michelet – som ble lansert torsdag – vises det til at både Hjemmefronten og eksilregjeringen i London ble varslet om nazistenes planer flere måneder i forveien.
– k om om dette dette dette dette dette dette dette dette – – – – – – – – – ville ville ville ge ge ge ge ge ge ge ge ge ge ge ge ge.
Ordene tilhører Gunnar Sønsteby, in favor of største norske heltene fra annen verdenskrig. Uttalelsen falt i and hittil lite kjent intervij som krigshistorikeren Ragnar Ulstein – selv soldier i Linge-kompaniet under krigen – gjorde med Sønsteby i 1970.
Ble advart av tyske antinazister
I boken Hva screw Hjemmefronten? forteller Marte Michelet at hun kom over lydopptaket på Norges Hjemmefrontmuseum. I museets arkiver finnes også and annet lydopptak, der Ragnar Ulstein intervene Arvid Brodersen.
Han var en annen sentral aktør i motstandsbevegelsen og bekrefter i intervjuet det Sønsteby sier.
– Vi hadde på forhånd fått varsel om atet city komme, sier Brodersen i intervjuet som ble gjort i 1978.
Informasjonen om den forestående jødedeportasjonen kom ifølge Sønsteby fra personer i det nazifiserte statspolitiet, Stapo. Men den kom også fra tyskere som i det stille motarbeid and Hitlers regime.
– Likegyldighet fra London-regjeringen
Marte Michelet påpeker i boken at den norske eksilregjeringen i London også ble varslet. Der kom informasjonen fra både andre lands eksilregjeringer, fra jødiske organisasjoner og gjennom and konkret varsel fra Norges utenriksstasjon i Sveits.
Men til tross for varslene: Det der ikke sendt ut noen generelle advarsler fra den norske regjeringen i London. Illegale norske aviser omtalte det knapt.
"Holdningen til det som nazistene beskrev som jødespørsmålet", var blant sentrale norske aktører preget av taushet, passivitet og likegyldighet ", skriver Michelet.
Ulstein: – Tolket i etterpåklokskapens lily
Krigshistorikeren Ragnar Ulstein har ennà ¥ ikke rukket à les lese hele Marte Michelets bok. Hans umiddelbare reaksjon er likevel at Sønstebys uttalelser er tatt ut av sin sammenheng.
– Boken har lagt altfor stor vekt på disse uttalelsene. Sønsteby var god til å plukke opp informasjon, men vi må huske på at debt var in tid da det var mye rykter og propaganda.
– Men burde ikke som historiker ha gravd mer i debt da Sønsteby ga deg disse opplysningene?
– Det var en påstand jeg ikke ønsket å krysseksaminere Sønsteby om. Jeg la ikke vekt på det, fordi det ikke fantes noen dokumentasjon utover det Sønsteby fortalte meg.
Ulstein, som nå er 98 år, utga i 1995 boken Jødar på flukt. I den omtaler også han varslingen som kom fra den tyske juristen Helmuth von Moltke.
– Det vil alltid være grunn til å se på ting med nye øyne, men jeg føler at disse varslene nå blir tolket i etterpåklokskapens lys.
To lead jødene ble behandlet annerledes
Marte Michelet conduct behandlingen av de norske jødene står i sterk kontrast til måten motstandsbevegelsen reagee på i andre saker. Hun trekker in parallel engasjementet for Kirken, studentene og lærerne.
"Det var åpenbart annerledes når det gjaldt å striden for jødene", skriver hun.
Skal vi tro Michelet, deter taktiske grunner som lå bak.
"Jødene var en uglesett, upopulær minoritet som store deler av befolkningen stilte seg skeptiske eller rent ut fiendtlige til. Og disse holdningene strakte seg langt inn i den organizes motstandsbevegelsen. "
Rundt 1100 kom seg over til Sverige
Når spørsmålet om hvorvidt motstandsbevegelsen gjorde nok for jødene dukker opp, conduct Ragnar Ulstein at vi ikke må glemme at over halvparten av de norske jødene – rundt 1100 personer – kom seg over til Sverige. Det var stort sett motstandsfolk som tok seg av denne transporten.
Marte Michelet tar tak i denne historian også, men påpeker at hjelpen først kom skikkelig i gang etter jødedeportasjonen med lasteskipet Donau. Hun retter også søkelys på hjelpernes økonomiske krav.
"Vi kan og bør anerkjenne innsatsen hjelperne gjorde. Men vi kan ikke fortsette å gjøre det på den samme fordreide måten. '
Forskere har ikke funnet bevis for hva som skjedde
Fungerende leder ved Norges Hjemmefrontmuseum, førsteamanuensis Frode Færøy, lead and mangle kilder som klart kan dokumentere and Michelet skriver.
Det gjelder ifølge Færøy både når tyskerne tok beslutningen om jødedeportasjonene, og eventuelt når og hvordan denne informasjonen nådde motstandsbevegelsen.
– Historikere har lett etter slikt kildemateriale lenge. Debt har vi ikke funnet. Å man man å å N dette dette dette………………… En en en en en en en. Påstanden fremstår som absurd når det ikke kan fremvises dokumentasjon som beviser hva som faktisk skjedde og når det skjedde, sier Færøy, som i snart 20 år har forsket på og gransket den norske motstandskampen under annen verdenskrig.
Source link