Blízki a kolegovia sa rozlúčili v Prahe so zosnulým režiserom Petrom Weiglom



[ad_1]

Praha 26. júla 2018 (TASR / HSP / Foto: TASR-Radovan Stoklasa)

Príbuzní, priatelia a kolegovia sa vo štvrtok v krematóriu v Prahe-Motole rozlúčili so zosnulým filmovým, divadelným a televíznym režiserom i dramaturgom Petrom Weiglom, ktorého pracovné aktivity siahali svojho času ďaleko za hranice bývalého Československa. Rodák z Brna zomrel 14. júla vo veku 79 rokov

Na pímke Petr Weigl

Posledný hold umelcovi prišli vzdať napríklad Magda Vášáryová i niekdajšia prvá dáma ČR Dagmar Havlová, ich kolegovia-herci Lukáš Vaculík a Stanislav Zindulka, ale aj Režiseri Karel Smyczek či Zdeněk Troška. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Blesk.

Smútočný obrad, ktorý sprevádzali tóny operných árií a projekcia niekoľkých osobných fotografií zosnulého a ukážok z jeho tvorby, trval asi 30 minút a nikto na ňom nevystúpil s príhovorom.
Muž, ktorý absolvoval Filmovú akadémiu múzických umení (FAMU), pôsobil po desaťročia v Československej televízii, od polovice 70. rokov do začiatku 90. rokov minulého storočia i ako dramaturg a režisér baletu Národného divadla v Prač, kde bol od 1. januára 1990 čestným umeleckým šéfom.
Poznali ho však aj Slovenskom národnom divadle v Bratislava, v Nemeckej opere v Berlíne, na scenach v Paríži, Sevilla či Mníchove.
Osobitá výtvarná štylistika poetických obrazov, ale aj výrazné exteriéry a interiéry či kostýmy i mimoriadne silné herecké kreácie boli charakteristickými znakmi jeho prác nielen pre verejnoprávnu Československú televíziu, ale britské stanice BBC a Channel Four či nemecké verejnoprávne televízie ARD a ZDF.
Spolupracoval na nich s celým radom slovenských umelcov, napríklad s herečkou Magdou Vášáryovou v Radúzovi a Mahulene po boku Jana Tříku, či s tou istou umelkyňou, Milanom Kňažkom a Božidarou Turzonovovou vo filmovej verzii opery Rusalka, kde spevácke party dvoch hlavných postáv naspievali Peter Dvorský has Gabriela Beňačková a jednu z ďalších Ondrej Malachovský. Petra Dvorského obsadil Petr Weigel do úlohy Alfreda v inscenácii Verdiho opery Traviata v Národnom divadle v Prahe, v ktorej Violettu spievala Marta Boháčová.
We are a young man, a man of the same name. Sutherlandová. Získal viacero medzinárodných ocenení vrátane cien Prix Italia, ale bowl aj držiteľom Ceny Vladislava Vančuru Českého filmového a televízneho zväzu FITES za celoživotné dielo či osobitej ceny Kolégia Cien Thálie.

Žiaden obsah na tejto stránke nie me spoplatnený

Vážení čitatelia, žiaden článok na tejto stránke nie me spoplatnený, čo je dôvodom, prečo musí byť na nej viac reklamy. Chceme vás preto poprosiť o trpezlivosť a zhovievavosť. Vieme, že reklama i niekedy otravná, ale pomáha dofinancovať prevádzku vášho obľúbeného portálu. Chčeme sa tiež obzvlášť poďakovať tým, ktorí nás finančne podporujú. Ak sa k nim chcete pripojiť, kliknite sem.

[ad_2]
Source link