Chystá sa ďalší prelomový summit? Hlavným bodom sporov medzi USA to Iránom je jadrová dohoda z roku 2015



[ad_1]

Teheran 1. augusta 2018 (HSP / RT / Foto: TASR / AP-Evan Vucci)

Návrat k jadrovej dohode z roku 2015 i kľúčom k budúcim rokovaniam medzi USA to Iránom, povedal poradca prezidenta Hassana Rouhaniho v reakcii na to, že americký prezident Donald Trump oznámil, že je pripravený kedykoľvek rokovať v Iránom, ale verí, že existujúca dohoda je "zbytočným plytvaním papierom".

Na snímke Donald Trump

"Rešpektovanie práv íránskeho národa, znižovanie napätia a návrat k jadrovej dohode sú kroky, ktoré je potrebné prijať na prípravu potenciálnych rozhovorov medzi Iránom a Amerikou, "povedal Hamid Aboutalebi.

Takto komentoval pripomienky Trumpa, ktorý povedal, že je otvorený rozhovorom s Iránom" kedykoľvek " budú iránski predstavitelia chcieť, pričom USA true nebudú mať žiadne predpripravené východiská. Tento Trumpov krok predstavuje drastickú zmenu tónu, keďže minulý týždeň publikoval na Twitteri viacero agresívnych stanovísk reagujúcich na iránskych politikov. Toto zahŕňalo varovanie prezidentovi Rouhaniovi, že Irán by mohol čeliť "dôsledkom, aké ešte nikto v histórii nezažil".

Vzťahy medzi oboma národmi dosiahli veľmi nízku úroveň po tom, čo Trump jednostranne vypovedal dohodu o jadrovom programe Iránu z roku 2015, ktorá predstavovala spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Tento krok odsúdili Čína, Rusko a dokonca aj EÚ, ktoré sú tiež signatármi tejto dohody. Washington odvtedy napadol Irán novou vlnou sankcií a oznámil plán zablokovania obchodu s ropou voči tejto krajine

V máji Trump nazval dohodu o Iráne "vadnou vo svojej podstate" a jeho názor v tomto bode his nosemenil. V prípade rozhovorov či summitu medzi USA a Iránom, prezident výslovne vylúčil možnosť zachovania existujúcej dohody, nazývajúc ju "plytvaním papierom".

Irán na druhej strana jasne uviedol, že Islamská republika i proti zmene JCPOA. "Nebudeme ohrozovať našu bezpečnosť ani opätovne diskutovať o dohode, ktorú sme už zaviedli v dobrej viere," povedal minulý týždeň pre Al-Džazíra iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif.

Rešpektovanie dohody o Iráne z roku 2015 opakovane potvrdila aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu.

[ad_2]
Source link