[ad_1]
Foto: Henrik Montgomery/TT
Saudiarabien återfinns i botten när humanistorganisationen IHEU rankar världens bästa och sämsta länder för ateister. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige utvisar icketroende asylsökande till länder där de riskerar förföljelse för sin ideologi. Arkivbild.
För första gången rangordnas världens länder baserat på hur diskriminering av ateister, humanister och icke-religiösa hanteras – en diskriminering som det sällan talas om. Sekulära Sverige hamnar på en elfte plats från toppen.
Betyget för Sverige dras ned av att det finns ett statsstöd för trossamfund som inte ges till icke-religiösa organisationer. Enligt humanistorganisationen IHEU tyder också utvisningar av asylsökande på att Migrationsverket bedömer risken för icke-religiösa personer att förföljas i sina hemländer som mindre, än risken för till exempel religiösa minoriteter.
– Att personer får avslag på sin asylansökan för att de är ateister är en grund som är ganska lite känd, hur farligt det än är. Ett exempel är att vi just nu skickar tillbaka människor till länder där man kan få dödsstraff som ateist, säger Anna Bergström, ordförande för Humanisterna.
Farligt vara ateist
Det kan handla om människorättsaktivister eller personer som aktivt drivit frågor om tros- eller rörelsefrihet i sina hemländer, i opposition mot allt från nationalister till konservativ islam.
– Generellt sett är det viktigaste att komma ihåg hur farligt det är att vara ateist i väldigt många länder. De här personerna har sällan någon chans att organisera sig över huvud taget, mindre än till och med religiösa minoriteter. Vi har ganska liten förståelse för att det här är ett så stort problem i världen, säger Anna Bergström.
Bland de nordiska länderna ligger Norge och Sverige bäst till, följda av Island. Danmark och Finland ligger längre ner, delvis beroende på Finlands blasfemilagstiftning samt den danska statskyrkans privilegier.
Belgien i topp
I topp ligger Belgien, Nederländerna och Taiwan.
I botten finns länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Gemensamt för dem är att lagstiftningen i stort eller helt bygger på religionen, att religiös indoktrinering genomsyrar skolsystemet, och att kritik eller förnekelse av religionen är förbjuden och till och med belagd med dödsstraff.
Även det totalitära Nordkorea återfinns i bottenligan.
Rankningen i Freedom of thought report har lanserats vid FN:s generalförsamling i New York. Rapporten ges ut för sjunde gången men det är första gången som en rankning av länderna har gjorts.
Source link