[ad_1]
Tidspressen ökar på EU och Storbritannien att nå ett Brexitavtal. Om drygt fyra månader, den 29 mars 2019, ska britterna lämna EU. På måndagen informerade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier medlemsstaterna om läget.
– De senaste dygnen har förhandlarna i princip mötts dygnet runt. Det finns fortfarande en möjlighet att det blir ett utträdesavtal, vilket vi verkligen hoppas på, säger Ann Linde, EU-minister.
Hon understryker ändå att alla måste förbereda sig på att det inte blir något avtal.
– Michel Barnier säger att den här veckan är väldigt avgörande för förhandlingarna och att det fortfarande finns en möjlighet. Men det är mycket, mycket svårt, säger Ann Linde.
Fortfarande finns inget genombrott i den knepiga frågan om gränsen på den irländska ön. De kvarvarande 27 medlemsstaterna är fortsatt eniga om att det inte ska vara en hård gräns på Irland. Dessutom värnar de integriteten för EU:s inre marknad.
– Det är våra två viktiga principer, men inom dem kan man försöka att vara så konstruktiv som möjligt, säger Ann Linde.
Är det Storbritannien som behöver rucka på sig för att ett avtal ska nås?
– Det gäller från båda håll att försöka hitta lösningar för att uppnå det vi vill uppnå, säger Ann Linde.
Brittisk press har senaste dagarna uppmärksammat att fiskerättigheterna blivit en ny stridsfråga i Brxeitförhandlingarna. Om Storbritannien under en övergångsperiod får fortsatt rätt att exportera fisk till EU:s inre marknad vill EU-länderna ha kvar sin rätt att fiska i brittiska vatten.
Så sent som i månadsskiftet augusti-september var brittiska och franska fiskare i luven på varandra i Engelska kanalen, där flera båtar rammades.
– Fisket har alltid varit en viktig fråga och är central i vilka framtida relationer EU och Storbritannien ska ha. Eftersom vi nu börjat diskutera de framtida relationerna har frågan dykt upp på bordet, säger Nathalie Loiseau, Frankrikes EU-minister.
Läs mer: Brexit – här är frågorna som måste lösas
Fakta:Viktiga dagar för Brexit
13-14 december: Årets sista EU-toppmöte i Bryssel. Troligen sista chansen för att nå ett utträdelseavtal under 2018.
21 januari 2019: Avgörande dag i det brittiska parlamentet. Om inget utträdelseavtal ännu lagts fram blir det upp till parlamentet att avgöra hur fortsättningen ska se ut.
11-14 mars: Planerad tid för EU-parlamentet att spika ett eventuellt utträdesavtal.
21-22 mars: Första ordinarie EU-toppmötet under 2019 blir sannolikt det sista med Storbritannien som medlem.
29 mars: Storbritannien lämnar EU vid midnatt svensk tid, klockan 23 brittisk tid.
30 mars: Om ett utträdesavtal finns på plats inleds en övergångsperiod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlingar inledas om framtida relation och handelsavtal mellan EU och Storbritannien.
TT
Source link