Brittiska regeringen her ja till Brexitavtal



[ad_1]

Klockan var strax efter halv åtta på onsdagskvällen, lokal tid, då Theresa May klev ut på gatan utanför 10 Downings Street i London. Var var var var var Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon Hon.

Budskapet var dock oväntat självsäkert.

– Regeringen har just haft en lång, detaljerad och passionerad debatt om avtalsutkastet om vår framtida relation med EU. Valen var svåra, i synnerhet vad gäller Irlandsfrågan, men det kollektiva beslutet var att regeringen ska säga ja till utkastet till utträdesavtal och den politiska deklarationen om vår framtida relation med EU, sa May.

Flera ministrar report back to the top skepsis både före och under mötet. Bland dem finns Brexitminister Dominic Raab, som hållit i förhandlingarna de senaste månaderna. Om Raab eller någon annan minister avgår i protest, kan Mays position som premiärminister försvagas kraftigt.

Ännu vid halvtiotiden svensk tid fanns dock inga uppgifter om några ministeravhopp.

– Jag vet att svåra dagar bare väntar. Det här beslutet kommer att granskas intensivt, vilket är fullt förståeligt. Valet stod mellan detta avtal, som gör det möjligt att återta kontrollen och bygga en bättre framtid för vårt land – eller att gå tillbaka till ruta ett, med sea splittring, sea osäkerhet och ett misslyckande vad gäller att raises det som folkomröstningen beslutat om, sa May.

Kort därefter offentliggjordes det 585 sidor långa utkastet till utträdesavtal.

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier kallade det "ett avgörande steg" vid in presskonferens i Bryssel.

– Uppgörelsen innehåller 180 paragrafer, be protokoll och en rad tillägg, its Barnier och visade nöjt upp pappersluntan för de närvarande på presskonferensen.

Enligt Barnier ska den omstridda garantiklausulen – "backstop" – som är tänkt att säkra fredsavtalet genom att fysterka kontroller inte upprättas på ön Irland, nu omfatta hela Förenade kungariket. Tanken är då att hela landet ingår en tullunion med EU så länge inte en tillfredsställande lösning på Irlandsfrågan nås.

I utbyte måste britterna följa EU: s regleringar, bland annat vad gäller miljökrav och arbetares rättigheter.

– Men jag vill betona att avsikten inte är att denna "backstop" ska aktiveras, utan att vi ska nå ett annat avtal innan övergångsperiod är slut den 31 december 2020, lade Barnier till.

Såväl Barnier som May är dock väl medvetna om att är långt kvar innan detta utträdesavtal är i hamn.

Medierapporte gjorde på onsdagen gällande att det int kommer att finnas någon möjlighet för britterna att ensidigt lämna tullunionen, om garantiklausulen aktiveras – vilket väckt vrede bland "brexitörerna" i Mays Tory-party.

– Vi kommer att fastna i in oändlig "backstop". Detta är ett förräderi 17.4 million words väljare som röstade för att lämna EU! his Tory-ledamoten Andrew Bridgen till Sky News på onsdagsmorgonen.

Bland de mest hårdföra av "brexitörerna" höjdes röster för att May nu måste lämna sin post-och att hon riskerar en misstroendeomröstning inom kort.

– Till slut nås en punkt då den politik som förs och individuen s sitter vid makten blir så intimt förknippade att det blir väldigt svårt att fortsätta stötta personen som driver denna politik, his den inflytelserika konservativa parlamentsledamoten Jacob Rees-Mogg.

Tories har inte någon egen majoritet i det brittiska underhuset, utan enbart 315 av 650 warrant. Av dessa tillhör ett 50-tal Tory-parlamentariker som räknas som radikala brexitörer, och väntas rösta nej till avtalsförslaget.

Ett stort frågetecken fanns också på onsdagskvällen kring hur Theresa Mays nordirländska, unionistiska stödparti DUP skulle ta emot förslaget. De de de de de de de de en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en.

Oppositionspartiet Labors ledning his på onsdagen att man sannolikt kommer att rösta nej till avtalet, men ett antal Labor-ledamöter tros överväga att rösta ja, för att rädda landet från en så kallad "klippkants-Brexit" helt utan avtal.

Första indikationen på stämningen i parlamentet kommer på torsdagen, då Theresa May ska presentera avtalets innehåll i underhuset.

Sveriges statsminister Stefan Lofven kommenterade avtalet skriftligt på onsdagskvällen:

"Vi är inter framme än, men dagens besked från London är andt viktigt steg på vägen word en ordnad Brexit."

Läs sea:

Pia Gripenberg: EU-länderna gör sig redo för brittisk krasch

Gunnar Jonsson: Ett kungarike för ett säljbart EU-avtal

Radiotystnad från EU om Brexit: "För känsligt läge"

Spänd väntan på besked om Brexit-avtal i Storbritannien

DN har direktrapporterat under kvällen:

[ad_2]
Source link