[ad_1]
Maria Ter-Borch levde ett lyckligt liv i Skåne tillsammans med sina döttrar Fanny, Wilma och Vinga. Men hösten 2017 förändrades allt.
17-åriga Fanny hade börjat må allt sämre, och blev deprimerad. En dag sa hon till sina systrar att hon skulle ta en sväng med moppen – och kom aldrig hem igen.
I ett samtal från polisen fick Maria Ter-Borch veta att hennes äldsta dotter hade tagit livet av sig, och hennes värld rasade samman.
I måndagens “Sofias änglar” på Kanal 5 får familjen hjälp till en nystart, när Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström kommer på besök hjälper dem att renovera rummen åt Wilma, 15, och Vinga, 12. Något som mamma Maria hade lovat sina döttrar innan den hemska familjetragedin, men som sedan runnit ut i sanden.
LÄS MER: Catja, 32, födde sitt andra barn – vaknade upp med obotliga skadan
Maria Ter-Borch menar att renoveringen gjort stor skillnad för familjen, och att huset har ett annat lugn.
– Det är lugn och harmoni i huset nu, de har målat med lugna färger, och känns på ett helt annat sätt när man kommer hem. Man får ett lugn som saknades när Fanny försvann. Och barnen är jätteglada för sina rum, säger hon.
LÄS MER: Maria, 44, skulle ta ett bad – sen blev hon förlamad
Berättar om upplevelsen av inspelningen
Samtidigt var inspelningen en intensiv upplevelse, och rev upp mycket känslor och sorg.
– Det var verkligen en upplevelse. Det hände mycket och många var här, och det var upp och ner i känslor. Det var väldigt jobbigt också, att gå igenom allt igen. Att berätta om Fanny är tufft.
Ter-Borch tycker också att medverkan i “Sofias änglar” kan lära hennes barn att det är bra att be om hjälp, och att man kan få det bättre om man tar emot stöd och hjälp. Något hon önskar att dottern Fanny hade gjort.
– De får se att om man tar emot lite hjälp så kan det bli väldigt bra. Det var ju så det var för Fanny, hon skulle inte ta emot någon hjälp. Och jag kan inte påstå att jag varit den bästa på det heller, men det kan faktiskt bli väldigt bra om man ber om hjälp och tar emot den.
LÄS MER: Dottern lades in för RS-virus – då upptäcktes hjärtfelet
”Ingen är på topp alltid”
Sedan dotterns självmord har Maria Ter-Borch engagerat sig i organisationen Suicide Zero, och vill att man ska våga prata mer om psykisk ohälsa, för att fler som mår dåligt ska kunna få hjälp.
– Det blir stor press på tonåringarna, och det är många som inte pallar det, så då är det bra om man kan prata om det. Ingen är på topp alltid.
“Sofias änglar” sänds måndagar 20.00 på Kanal 5 och Dplay.
Mår du dåligt? Här finns hjälp att få:
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.
Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar.
Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Vuxentelefon: 077-150 50 50.
Hjälplinjen: 0771-22 00 60.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se
Föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda Korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se
Source link