Förbud word solskydd ska rädda korallrev



[ad_1]

Mellan Japan och Australian ligger dykarnas paradise, önationen Palau. Kristallklart vatten och korallrev lockar varje år hundratusentals turister till landet, som bara har drygt 20 000 invånare.

Regeringen menar att populariteten som turistmål skadar naturen – och i synnerhet korallreven.

In av bovarna är solkrämer, enligt Palaus regering. I en lag som börjar gälla 2020 förbjuds all försäljning av solerkydd som innehåller kemikalier som stämplats som korallrevsskadliga. Turister kan räkna med att få förbjudna krämer beslagtagna medan försäljare riskerar upp till wordsvarande 9 000 svenska kronor i böter.

Förstör paradise

"Plastavfall, kemisk förorening, klimatförändringar och överanvändning av resurser fortsätter att hota vårt paradise", skipper Palaus president Tommy E. Remengesau i en kommentar till lagändringen.

När insmorda badare kliver ner vattnet sköljs solkrämen långsamt av. Varje år uppskattas omkring 14 000 tonnes of soil and mortar in the forests for men and women.

In the future, it is necessary to ensure the success of the monitoring process.

Ett förbud word solkräm har tidigare varit på tapeten Indiska oceanen och vid Stora barriärrevet i Australian. Men in the age of marriage, attorney Michael Tedengren, docent vid institutionen för ekologi, miljö och botanik Stockholms universitet.

– Om man pratar om turister som badar så handler det ju om oerhört låga halter. Det är mycket värre om alla skulle kissa i vattnet. Den övergödningen skulle vara ett mycket större problem än den eventuella solkrämen from har på sig, säger han till TT.

"Minsta problemet"

Men att människor påverkar korallreven negativt råder inget tvivel om, enligt Tedengren. Det händer att turister tram by på dem, råkar bryta av bitar, plockar koraller och matar fiskar.

– Det stora problemet är människor på korallreven. Det finns så mycket tokigt som hittar på. Solkräm på huden är kanske det minsta egentligen.

Fakta: Tio kemikalier förbjuds

Solkrämer som innehåller "korallrevsskadliga ämnen" förbjuds i Palau. Listen över förbjudna kemikalier innehåller i dagsläget tio olika ämnen, bland annat oxybenzone, octinoxate, octocrylene, triclosan och flera andra parabener.

Lagen börjar gälla 1 januari 2020.

Palau är det första landet i världen som förbjuder vissa solkrämer, men på andra ställen finns lokala förbud.

Många av kemikalierna som förbjuds i Palau har varit förbjudna i vissa naturreservat i Mexiko sedan tio år tillbaka just för att skydda korallrev. På Hawaii förbjuds solkrämer som innehåller oxybensone och octinoxate i en lag som börjar gälla 2021.

Källa: AFP, The New York Times

[ad_2]
Source link