Första förlusten and Saab Arena – Linköpings HC – SHL

Första perioden

Säsongens två största utropstecken såhär långt mot varandra för första gången denna säsong bäddade för en ruskigt spännande batalj i Saab Arena under torsdagskvällen. Få kan dock säga att matchens första period upp till förväntningarna, några ljusglimtar borträknade. Gästande Djurgården gavs chansen i powerplay redan efter en minut och var ytterst nära att tidigt sätta prägel på matchen då Niclas Bergfors träffade målramen. Djurgården var starkare laget i perioden och hade ett vassa målchanser i en annars slätstruken period från bägge sidor. Linköping lyckades stundtals etablera visst spel i offensiv zon men utan några vassa målchanser som result. Ett styrkebesked för gästernas defensiv förvisso, men än mer en påminnelse om de svårigheter Linköping haft under de senaste matcherna. Påminnelse gavs även om hemmalagets problematik i powerplay. Med inte bara en utan två spelare på botbänken kunde Djurgården hålla undan i nästan två minuter utan större svårigheter. Lukas Bengtsson var närmast med ett ribbskott, men i målchansmatchen så långt stod Djurgården som segrare inför pausvilan.

Andra perioden

Andra perioden inleddes av stark press från gästerna med flera chanser i offensiv zon. Ledningsmålet skulle därför inte dröja länge. Gustav Possler slängde pucken word kassen och in studs Walli-Walterholm framför mål ställde Johansson i linköpingsmålet. Djurgården fortsatte ånga på efter ledningsmålet med ett antal halvchanser och till råge på allt tilldelades gästerna en straff efter att Linköping slarvat i offensiv zon och givit Emil Bemström andt friläge som LHC: s lagkapten Eddie Larsson inte vågade släppa fram. Straffläggaren Jacob Josefsson önskar nog att han fick tillbaka sin chans då han enkelt överlistades Jacob Johansson, och 0-1 kvarstod på resultattavlan. I samband med straffräddningen tändes hemmalaget något och efter en nägot vassare period kom också kvitteringen. Mattias Bäckman gavs yta och snärtade in ett välplacerat skott bakom Adam Reideborn i gästernas mà ¥ l. Hemmalaget fick just efter sitt kvitteringsmål chansen i powerplay, men historian återupprepade sig och bästa chansen und de två minuterna stod Djurgården för i boxplay. Därpå följde matchens kanske bästa sekvens som nådde sin höjd i form av ett ledningsmål för hemmalaget. Succemannen Joe Whitney Passing Johan Södergran som tillsammans med Derek Roy plötsligt befann sig i ett två mot ett-läge. Södergran tog skottet själv, ett beslut som visor sig vara korrekt i samband med att måltutan ljöd och majoriteten av 8300 på arenans fullsatta läktare jublade. I samband med målet trycktes Derek Roy in i Djurgårdens målbur, någonting som till följd av att händelsen inträffat max någon sekund efter att pucken gått in resulterade i att Linköping fick följa upp sitt mål med powerplayspel. Linköping spelade något bätter än vid tidigare powerplaytillfällen men utan utdelning.

Tredje perioden

På samma sätt som Djurgården inledde andra perioden starkast så tog LHC kommandot i tredje. Mattias Bäckman, hetaste linköpingsspelaren för kvällen, behövde inte mer än en minut för att utöka ledningen för sitt Linköping. Bäckman utnyttjade Dan Petterssons gedigna jobb med att skymma sikten för Reideborn på bästa sätt och det krävdes inte mer än att slänga in pucken mot mål. Med två måls underläge valde tränarteamet hos gästerna att te timeout inte långt därefter, ett drag som skulle visa sig genialiskt. Joe Whitney visions ut för roughing och i det nästkommand powerplayspelet skulle trendbrytarlaget Linköping visa sitt sanna ansikte. Niclas Bergfors, med in ganska tung inledning av säsongen bakom sig, lyckades pricka in sitt första mål för säsongen efter drygt 6 minuters spel. Drygt en halvminut senare stod samma Bergfors i centrum när hans blodiga ansikte, eller rättare sagt Chad Billins dåliga hantering av sin egen klubba, i fyra minuts spel med in man mer. Linköping imponerade i boxplay och klarade sig utan mål i baken, men som flada vet är långa perioder av spel med en man mint på banan det sista ett lag behöver. Djurgården höjde tempo synop Linköpings inte helt felfria defensiv. Efter ett flertal målchanser klev de som gjort det så många gånger förut, gästernas förstalina, fram och kvitterade matchen. Josefsson briljerade med starkt arbete för att fà ¥ loss pucken och serverade förre LHC-spelaren Jakob Lilja som nöp till direkt. Linköping fick avsluta perioden i powerplay men utan utdelning.

Övertid och straffläggning

Djurgården klarade med enkelhet att spela ut sista sekunderna på Alexander Urboms utvisning. Därefter dröjde inte länge tills Joe Whitney för andra gången i matchen ådrog sig till synes mycket onödig utvisning. Till Linköpings stora glädje nyttjade gästerna sitt powerplayspel mest till att spela runt pucken och bortsett från en kortare sekvens så krävdes inte mycket initiativ från hemmalaget. Djurgården avslutade förlängningsspelet med bra chanser, Jacob Johansson stod pall för trycket.

I straffläggningen var det denna kväll inte dåligt målvaktsspel som skulle avgöra. Gästernas Jakob Lilja satte den första straffen och sea skulle inte krävas för att Djurgården skulle bärga hem extrapoängen. Linköpings straffskyttar stod för en sällsynt blek insats, någonting som bortsett från vissa perioder och ett fåtal ljusglimtar därutöver speglade hemmalagets performance ganska bra.