Fredssamtal i Jemen hotas av storoffensiv mot hamnstad



[ad_1]

”Den jemenitiska regeringen är beredd att omedelbart påbörja samtal”, heter det bland annat i det uttalande från Jemens regering som offentliggjordes på torsdagen.

Jemens så kallade internationellt erkända regering, ledd av president Abdrabbu Mansour Hadi, har för närvarande sitt säte i Saudiarabiens huvudstad Riyad. Hadis regering svarade på det utspel som gjordes tidigare i veckan av USA:s försvarsminister Jim Mattis och utrikesministern Mike Pompeo, som vill se ett omedelbart slut på fientligheterna i Jemen och fredssamtal inom 30 dagar.

Den andra huvudparten i kriget, huthirörelsen eller Ansar Allah (”Guds anhängare”) som de kallar sig själva, har reagerat försiktigt positivt på fredsutspelet.

– Vi välkomnar alla steg i den riktningen, men just nu uppmanar vi särskilt västvärldens regeringar att arbeta för en vapenvila som kan främja fredssamtal utan diktat eller påtryckningar, säger huthiernas utrikespolitiske talesman Hisham Sharaf till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt som USA försöker återuppväcka fredssamtalen om Jemen går utvecklingen på marken i det krigshärjade landet i en allt annat än fredlig riktning. Just nu rapporteras det om en massiv uppladdning kring den strategiskt belägna hamnstaden Hodeidah vid Rödahavskusten. 

Cirka 30.000 pansar- och infanterisoldater från Jemens regeringsarmé och från Förenade Arabemiraten har dragits samman kring halvmiljonstaden, som hålls av de väpnade huthierna. Hodeidah har stor betydelse som inskeppningshamn för livsmedel, läkemedel och medicinsk utrustning till Jemens nödlidande befolkning.

Invasionshotet har hängt över Hodeidah i flera månader, men hittills har FN:s medlare Martin Grifftiths lyckats avvärja en fullskalig militär operation mot staden.

Om fartygstrafiken till Hodeidah stängs av kan antalet svälthotade människor i Jemen stiga från åtta till 18 miljoner människor, eller dryga två tredjedelar av landets sammanlagda befolkning. Till detta kommer de hundratusentals människor som riskerar att hamna i korselden mellan de anfallande regeringstrupperna och huthierna, som redan nu tvångsrekryterar civila.

Anledningen till att regeringen och deras starkaste uppbackare Saudiarabien vill inta Hodeidah är att de försöker åstadkomma en vändpunkt i kriget, som militärt präglas av dödläge och fastlåstna positioner. 

Om Saudikoalitionen lyckas erövra Hodeidah från huthirörelsen ligger vägen öppen för en markoffensiv mot huvudstaden Sanaa, som även den hålls av huthierna. 

Dilemmat är att en militär aktion i Hodeidah kommer att bidra till fortsatt upptrappning av inbördesstriderna. Huthierna är stridsvana efter att ha bekämpat olika fraktioner i Jemen i över 20 års tid, och de känner terrängen i området mycket väl.

Läs mer: Nytt nödrop från Jemen – familjer svälter i tysthet 

Fakta.Världens värsta humanitära katastrof

Kriget i Jemen har pågått sedan i mars 2015 och har orsakat världens just nu värsta humanitära katastrof.

Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är tongivande i den nio länder starka koalition som gått in i Jemenkriget på regeringssidan. 

Målet är att besegra huthierna, som anses få stöd från Iran, Saudiarabiens ärkerival. 

Koalitionen får visst militärt stöd av bland annat USA och Storbritannien. 

FN har sedan krigets början försökt åstadkomma en politisk lösning på konflikten, men de stridande parterna har hittills förkastat villkoren för fred. 

Tidigare denna vecka föreslog ledande ministrar inom Trumpadministrationen att nya samtal ska hållas i Stockholm inom en månad.

DN

[ad_2]
Source link