[ad_1]
Nyheten presenterades tidigare i oktober i Folkets Dagblad, det kinesiska Kommunistpartiets språkrör, då tidningen citerade vad rymdforskningsinstitutets ordförande Wu Chunfeng sagt under en konferens.
Bland annat att den första konstgjorda månen är planerad att skjutas upp 2020 och då ska lysa med en styrka som är åtta gånger så stark som den verkliga månen.
Den artificiella månen ska sändas iväg i en bana 500 kilometer från jorden, medan originalet befinner sig cirka 380.000 kilometer bort.
Enligt uppgifterna kommer den att spegla solljuset och kunna lysa upp en yta med en diameter från 10 till 80 kilometer.
Den (av uttalanden att döma) entusiastiske Wu Chunfeng försäkrade att den konstgjorda månen inte kommer att störa den naturliga dygnsrytmen hos växter och djur eftersom intensiteten och tiden i ljussättningen kan anpassas. Han sa också att precisionen i belysningen kan kontrolleras ned på meternivå, liksom att han besvarade frågan varför.
Vad är det för vits att lägga ned åratal av forskning och stora summor pengar för nöjet att skapa stadens egen måne?
För att spara pengar, lyder det korta svaret från rymdforskningsföretaget.
Wu drog ett räkneexempel där under konferensen som också citerades i Folkets Dagblad. En upplyst yta på 50 kvadratkilometer kan spara uppemot motsvarande över 1,5 miljarder kronor i elkostnader under ett år.
På lång sikt är det kanske en god investering med en konstgjord måne.
Men nyheten har också lett till förbryllade miner från experter, som saknar mängder av detaljer i beskrivningen. Framför allt: är det verkligen möjligt? Skeptiska kommentatorer har bland annat tagit fasta på att den artificiella månen för att tjäna sitt syfte måste befinna sig i en ständig bana över staden Chengdu, som utgör en relativt begränsad yta om man ser på jorden från rymden.
Satelliten måste ställas in extremt noggrant, enligt Doktor Matteo Ceriotti, vid Space Systems Engineering vid University of Glasgow.
– Om du vill lysa upp ett område med till exempel en felmarginal på tio kilometer, så betyder det att även om du bara missar inställningen med en hundradels grad så kommer ljuset att peka på en annan plats, säger han till BBC.
Läs även: Japanskt företag vill bygga stad på månen.
Source link