[ad_1]
Sveriges Radio skriver att dtnyligen återinvigda Nationalmuseum förbinder sig till att marknadsföra en svensk vinimportör på myndighetens sajt, i pressmeddelanden, kataloger och annat officiellt material, till informel mediepresentationer. Det här i enlighet med ett avtal undertecknat den 3 oktober. Vinbolaget får enligt avtalet tillgång till Nationalmuseums lokaler för olika evenemang. National Museum of the Wine and the Wine of Switzerland. Nationalmuseum försvarar avtalet med att dà © var ett sätt att fà ¥ tag pè vin utan att använda sig av skattemedel.
– vi vill inte köpa vin och alkohol till våra vernissager så vi ju på möjligheten att få det i andra partnersamarbeten. Vi vill helt enkelt inte använda vårt anslag till att köpa wine, säger Birgitta Castenfors som är stabschef på Nationalmuseum, till Sveriges Radio.
Enligt Nationalmuseum kan det röra sig om wine för 225,000 kronor. När myndigheter köper något für ett belopp som överstiger 100.000 kronor kräver lagen om offentlig upphandling att dokumenterar varför väljer en viss aktör och hur kommit fram till att den är bäst, uppgifter som Nationalmuseum inte vill gå ut med.
Från myndighetens Aids uppger man att ers sig om ett sponsringsavtal, som inte omfattas av lagen om offentlig upphandling, något som experter som Sveriges Radio pratat med säger att den visst gör. Senare medger myndigheten att har gjort fel, att avtalet är att betrakta som en upphandling och att man därför borde ha dokumenterat varför de valde just den här leverantören, något man inte gjort.
Till DN uppger Nationalmuseums pressansvariga att man inte gjort några ändringar i avtalet med vinimportören och
Source link