Докато реанимирали родилката in Плевен, бебето се задушило (Обзор)



[ad_1]

Прокуратурата и медицинският одит проверяват инцидента с починалата

Близките на 38-годишната жена твърдят, че след като ѝ поставили упойка, лекарите я оставили без надзор [19659004] Детето е на апаратно дишане неонатолози се борят за живота му

Повече от час продължили опитите на екипа да съживи родилката

С по-добри медицински показатели в сравнение с първия ден е новороденото момченце на майката, която на 26 юли почина след планирано секцио в университетската болница in Плевен.

Ча здравният министър Бойко Пенков.

"Бебето е на апаратно дишане. Макар да е по-стабилно, състоянието му остава тежко. Засега няма прогнози дали детето ще е с увреждания, ако лекарите се преборят за живота му ", каза говорителят на болницата Момчил Цветков пред" 24 часа ".

" Окръжната прокуратура в Плевен търси причините за смъртта на родилката. Образуваното досъдебно производство ще събира доказателства за смърт по т. нар. професионална непредпазливост на лекарите, които са били длъжни да извършат съответните медицински действия.

По тежкия случай ще бъде назначена

съдебно-

медицинска

експертиза с

екип от другаде,

за да бъдат

избегнати

съмнения за

необективност "

уточни окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова пред" 24 часа ".

Медицински одит и здравната инспекция в Плевен също са започнала проверка.

" Поисканиса обяснения от екипа на секциото. – АГ специалисти и анестезиолог

Докато не получа доклада им, не мога да коментирам нищо "заяви шефът на РЗИ д-р Атанас Гарев

Той обясни, че по принцип [19659013] когато сърцето

на майката

внезапно спре,

Кръвта също спира да циркулира. Плодът е жив, но не получава кислород и настъпва вътрешноутробна асфикция. Единствено резултатите от аутопсията обаче ще покажат какво точно се е случило с майката и детето ѝ, категоричен е д-р Гарев.

Във вторник той потвърди, че бебето е на интензивни грижи в неонатологията, но състоянието му остава тежко. [19659013] 38-годишната Маргарита тобвало да pоди на 26 юли. Ден пpеди плановото cекцио медицинcките пpегледи показали, че тя е напълно здpава, pазказаха близките ѝ.

"4 дни преди раждането подписахме граждански брак, има медицинско, че Маргарита е напълно здрава" обясни съпругът ѝ Владислав Якимов пред Нова телевизия. [19659013] На 26 юли в 9 ч роднините се събрали да чакат раждането. От лекари чули, че при операцията има проблем с упойката.

"В 9,50 ч изнесоха детето на раце, тичайки. Беше на изкуствено дишане заради задушаване ", описва Владислав. То с з з з з……………………………………………………………. Мъжът

не приема

версията, чее

починала от

високо кръвно,

"При упойката са спазени всички изисквания, анестезиологът е сред най-опитните. Нещо неочаквано и изиенадващо се е случило с майката и то се е отразило на бебето ", каза говорителят на болницата Момчил Цветков. Чака истината да излезе в резултатите от аутопсията, които се очакват до месец.

Цветков научил, че родилката е починала в реанимацията, а не на операционната, както твърдят близките ѝ. Според тях, когато изнесли жената от операционната на път към интензивното, тя била без апаратура, която да помага на дишането ѝ.

"Не мога да коментирам, не съм бил там" отвърна Цветков. Той увери, че всичко ще се изясни в документацията на съдебномедицинската експертиза.

"Понеже усилията са били насочени към спасяване на майката, затова се е получила тежка хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или целия организъм- б.р.) при плода и в момента в неонатологията се води борба за неговия живот ", обясни и зам. здравният министър Бойко Пенков във вторник.

Той също увери, че през цялото време с родилката е имало екип, както и че анестезиологът е опитна лекарка с дълги години стаж.

"Чух се с директора на болницата и с този на РЗИ. Окончателно ще имаме резултати след време, тъй като е направена съдебна патоанатомична експертиза. Това, което знаем, е, че

се е създал

тежък проблем

повреме на

въвеждане в

анестезия

Оттам са се водили реанимационни мероприятия около час, час и нещо, които, за съжаление, не водят до добър изход, а до летален. Това е изключително жалко, съболезнования за близките "каза още Пенков.

Той също потвърди, че по предварителна преценка родилката е била здрава, тъй като секциото е било планирано.

" Дали е сърдечен проблем или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици and патоанатоми ", обясни зам. здравният министър.

[ad_2]
Source link