Доклад на ООН: Борбата с епидемията от СПИН в света е в "несигурен етап"



[ad_1]

СНИМКА: pixabay

Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след постигнатия напредък, като успехите не съответстват на необходимото, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на ООН .

Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ / СПИН (UNAIDS) изтъква, че борбата с епидемията е в "несигурен етап". Макар и смъртните случаи да намаляват и лекуваните да се увеличават, броят на новите заразени може да наруши темпа в усилията за побеждаване на болестта.

"Не се спазват обещанията към най-уязвимите хора. Има още много път до края на епидемията от "Времето изтича", пише в доклада, предава БТА.

Мишел Сидибе, изпълнителен директор на Обединената програма на ООН за ХИВ / СПИН (UNAIDS "отбелязва в предговора към доклада, че е постигнат голям напредък за намаляване на смъртните случаи от СПИН и рекорден брой хора получават антиретровирусни лекарства – всеки трима от петима заразени. "Кризисните точки" обаче са в предотвратяването на разпространението на заразата сред високорисковите и уязвими хора, както и в осигуряване на постоянно финансиране.

Хомосексуалните мъже са 28 пъти по-застрашени да се заразят с вируса ХИВ от хетеросе суалните мъже. Транссексуалните жени са 13 пъти по-застрашени да се заразят с ХИВ от хората на възраст от 15 до 49 години. [19659004] Заради по-добрият достъп до лечение смъртните случаи от СПИН са намалели с 34 процента от 2010 г. до 2017 г. Миналата година броят им е най-нисък за този век – под 1 милион души Напоследък са намелели и новите случаи на заразени с ХИВ [19659004] Броят на хората, заразили се с вируса ХИВ, е намалял с около 100 000.. от 2016 до 2017 г., а а през предишните 12 месеца нивото астанало статично.

През 2017 г. броят на хората, живеещи с вируса ХИВ, бил 36,9 милиона, and през 2016 г. – 36.3 million

Миналата година 940 000 души са починали от СПИН в света. За сравнение през пика на епидемията през 2005 г. смъртните случаи са били 1.9 милиона, като само 2 милиона от носителите на ХИВ са имали достъп до лечение. [19659004] Най-лош е достъпът до лечение в Западна Африка. [19659013] (function (d, s, id) {
            var js, fjs = d.getElementsByTagName (s) [0];
            if (d.getElementById (id)) return;
            js = d.createElement (s);
            js.id = id;
            js.src = "http://connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1";
            fjs.parentNode.insertBefore (js, fjs);
        } (document, 'script', 'facebook-jssdk'));
     [ad_2]
Source link