Политика | Гарбаритительная се разбраха – вдигат акциза на бездимните цигари



[ad_1]

 Волен Сидеров и Цветан Цветанов

© Николай Дойчинов

Волен Сидеров и Цветан Цветанов

По-малко от ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди предложението за увеличаване на акциза на бездимните цигари да бъде оттеглено от парламента, депутатите от коалиционните партньори ГЕРБ и "Обедини патриоти" се събраха и излязоха с общо "соломоновско решение".

Проектът за изменение на акцизите ще бъде оттеглен, но следващата седмица ще бъде внесен нов. Акцизът на новия тютюнев продукт ще бъде поетапно повишен, първоначално до 50% процента от този на стандартната кутия с цигари, а после до 70%. [19659005] Лидерът на ГЕРБ в парламента Цветанов Цветанов каза, че до решението се е стигнало след разговори с премиера Бойко Борисов и колегите. Няма да оттеглим каза Цветанов "Ще намалим печалбата на някои частни компании, но ще защитим обществения интерес, заяви той. Според него повишаването на акциза ще даде възможност за повече пари за хората с увреждания, които протестират от месеци. Цветанов добави, че подробности ще бъдат обсъдени на среща на коалицията във вторник и благодари на Волен Сидеров.

Аз съм против да се увеличават цени на стоки, но тук става въпрос за пушене, каза Сидеров. Според него 35-40 млн. лв. годишно щели да влязат в бюджета от повишаването на Acquired. отребителите няма да бъдат ощетени, каза Искрен Веселинов (ВМРО). Депутатите от неговата партия до вчера бяха противници на увеличаването на акциза. Този тип нагреваеми тютюневи продукти са не по-малко вредни, каза Борис Ячев (НФСБ). [19659005] Цветанов обясни , че в момента цената на кутия стандартни цигари и на новия продукт е 5.5 лв. в момента акциза за тютюн за кутия от обикновените цигари е 3.5 лв., а за кутия от новите е 93 ст., каза Цветанов. [19659005] Менда Стоянова (Горед), 100% на бездимните цигари не би компенсирало загубите на бюджета от преминаването на пушачите към новия продукт. Стоянова каза, че в страните цигари акциза е най-висок във Франция – 70%, and in България at 26%. Няма друга държава в Западна Европа с толкова нисък акциз, настоя Стоянова. Според нея все още няма изследвания, които да доказват, че бездимните цигари са по-малко вредни и в САЩ регулаторните органи двукратно са отказали да разрешат пускането им на пазара.

[ad_2]
Source link