Пътят на България към еврото – дълъг и с условия – Бизнес



[ad_1]

България получи подкрепа за чакалнята към Еврозоната но това я изправя на прага на нов икономически и политически маратон. Пътят към еврото не само се очертава дълъг, но и с условия, които се очаква да изпълним, посочва NOVA .

Какви са те и до кога трябва да покрием изискванията?

Бизнесът не очаква инфлация, ако България влезе вврозоната

"Много благодарим за усилията" казаха страните от Еврозоната, но искаме още: " Да поработите върху банковата система срещу корупцията, прането на пари, за по-добри институции"
.

Ако сме готови с всичко, най-рано можем да влезем в "чакалнята" преди Еврозоната след година. После ни чакат още две години престой. Опитът преди нас обаче показва, че средно целият процес от чакането до въвеждането на еврото отнема двойно повече – между 5 и 7 години. Такъв е бил случаят на прибалтийските държави, Словения и Словакия.

Важният въпрос за хората е какво да правят с парите си, докато страната пътува към еврото, но не е съвсем пристигнала.

Еврозоната обяви готовност да приеме България в чакалнята след около година

Според банкери, докато печелим в левове, спокойно можем да теглим и кредитите си в национална валута. This page is translated from French: с когато се наложи смяната ѝ, това ще става с формула и е е ерегулирано така, че да няма спекулации.

"Очакваме да се присъединим едновременно към ERM II and Банковия съюз до юли 2019 г." каза с писмо България. Европейската комисия отговори: "Година е реалистично", но предупреди, че ще на наблюдават.

Лев или евро? Брюксел поставя нови условия пред членството ни (ВИДЕО)

"Ще наблюдаваме финансовия сектор, ефективността на институциите, несъстоятелността, борбата с прането на пари, управлението на държавните предприятия, съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България" коментира Валдис Домбровскис зам.-председател на Европейската комисия, отговорен за еврото.

Европейската централна банка също предупреди за нови стрес тестове. Според банкери, щом трябва, ще стане.

"Очевидно Еврозоната преминава през една трансформация. [етрябвапростодагиизпълним ", коментира банкерът Левон Хампарцумян.

Световните медии коментираха изискванията към нас критично. Според Агенция "Ройтерс", върху страната ни била хвърлена сянка заради проблемите с някои банки и корупцията. А според "Файненшъл таймс" Евросъюзът тихомълком променял критериите си, а България била опитно зайче, защото изискването за Банковия съюз е нещо, през което нито една от страните не е минавала.

Кога България ще въведе еврото? (ВИДЕО)

"Подчертавам, че очакваме да следваме подобен подход и за други страни-членки, които искат да влязат в ЕРМ и в Банковия съюз – на принципа на равно третиране" обясни Марио Сентено, президент на Еврогрупата

Трудно е да се прецени как и дали клиентите на банките ще усетят новите изисквания. Н о, според банкерите, решенията на потребителите не трябва да са следствие от пътя към Еврозоната. По-важни били доходите and сигурността на работното място.

Оттук нататък ни чака наблюдение. Интернете напредъкът не е достатъчен, срокът може да се проточи. Компания компании, компания компании, България може да приеме еврото най-рано през 2022 г.

[ad_2]
Source link