Αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση για τις αρθροσκοπήσεις — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)



[ad_1]



ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η πλειοψηφία κάνει λόγο για τεράστια οικονομική ζημία του δημοσίου από την υπερκοστολόγηση της εξέτασης. Ζητά περαιτέρω διερεύνηση αλλά δεν αποσαφηνίζει αν ο έλεγχος πρέπει να γίνει από τη Δικαιοσύνη ή Προανακριτική.

Nαντίν Χαρδαλιά

 

389228.1

Περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών του πρώην Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη και του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά, ζητά το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, αναφορικά με την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, καθώς καταλήγει στο συμπέρασμα της τεράστιας  οικονομικής ζημίας του Δημοσίου από την  υπερκοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Στο πόρισμα πάντως προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίζεται εάν η περαιτέρω διερεύνηση πρέπει να γίνει από τη Δικαιοσύνη ή από Προανακριτική Επιτροπή, δίνοντας την αίσθηση ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας πετάνε το μπαλάκι στην Ολομέλεια.

Όσον αφορά στον Μάκη Βορίδη, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια».

Η κατάσταση είναι πιο θολή στην περίπτωση του Μάριου Σαλμά, καθώς την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός και δεν υπάρχει υπογραφή του στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Το απόσπασμα του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε αντιδεοντολογική συμπεριφορά του κ. Σαλμά και τεράστια ηθική απαξία, ενώ αφήνονται υπαινιγμοί για ενεργό εμπλοκή του στη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε κάνει εκτενή αναφορά στην ποινική δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί στην οποία κ. Σαλμάς ως ορθοπεδικός γιατρός εμπλέκεται για τη «μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια διαγνωστικής αρθροσκόπησης με υπερκοστολόγησή της», σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία «Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.. Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του ίδιου, την σύζυγό του και τον γαμπρό του.

«Ο κ. Σαλμάς, αν και δεν ασκούσε δημόσια εξουσία κατά την επίμαχη περίοδο, ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά με σκοπό την προώθηση της μεθόδου της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ενώ η εν γένει δράση του φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν σε τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και επισημαίνουν ότι «με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Πέραν των δύο πρώην υπουργών στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζονται ευθύνες και σε μη πολιτικά πρόσωπα. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ο πρώην Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ΕΣΥ (ΚΕΣΥ) κ. Σκανδαλάκης καθώς εισήγηση του ΚΕΣΥ χρησιμοποίησε ο Μάκης Βορίδης για να υπογράψει την υπουργική απόφαση κοστολόγησης της εξέτασης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Δημήτρης Κοντός, ενώ αναφέρεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επί Προεδρίας Γιώργου Πατούλη για την αδειοδότηση του διαγνωστικού κέντρου.

Εν κατακλείδι οι βουλευτές της πλειοψηφίας αναφέρονται σε τυπική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και ζητούν άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των δύο εταιρειών, οι οποίες πραγματοποίησαν την εξέταση.

Η Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία θα συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι για να επεξεργαστεί το σκέλος του πορίσματος για τις αρθροσκοπήσεις και το κλίμα αναμένεται τεταμένο, καθώς από την αντιπολίτευση και ιδίως από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι οι εξετάσεις αυτές έγιναν από το 2015 και μετά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 



Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση για τις αρθροσκοπήσεις
Η πλειοψηφία κάνει λόγο για τεράστια οικονομική ζημία του δημοσίου από την υπερκοστολόγηση της εξέτασης.
Αφορά και τους βουλευτές η τροπολογία για τα αναδρομικά – Τι δηλώνει η ΝΔ
Η επίμαχη ρύθμιση έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε…
Ειρωνείες Πολάκη για φωτιές και νεκρούς, αιχμηρή απάντηση της ΝΔ
Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, όπου έχουν χάσει την ζωή τους 25 άνθρωποι, ο αναπληρωτής υπουργός…
Τετ α τετ Τσίπρα με Τραμπ και Πούτιν στο Παρίσι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Τσίπρας στο Παρίσι: Ακροδεξιοί και εθνικιστές έχουν διαχρονικό σχέδιο
Μετά τα μηνύματα Μακρόν και Μέρκελ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω αναβίωσης των εθνικισμών, ο…
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας προσπαθεί να σωθεί με κρεσέντο λαϊκισμού
«Η χώρα δεν χρειάζεται σήμερα περισσότερες αχρείαστες προσλήψεις στο Δημόσιο. Χρειάζεται δουλειές…
Τσοχατζόπουλος κατά εφημερίδας «Δημοκρατία»: Οι λασπολόγοι θα λογοδοτήσουν
Ανακοίνωση – απάντηση εξέδωσε ο πρώην ΥΕΘΑ Άκης Τσοχατζόπουλος σχετικά με το ανυπόγραφο δημοσίευμα της…
Παπακώστα: Ο Ρουβίκωνας επενδύει στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος
Τονίζει, ωστόσο, ότι «η Αστυνομία δεν είναι πανάκεια» και «το Πανεπιστήμιο χρειάζεται να περιφρουρήσει το…
Κικίλιας: Ο Τσίπρας έχει γδάρει τους Έλληνες με την υπερφορολόγηση
Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στην πραγματικότητα “έχει γδάρει τους Έλληνες…
Ολάντ: Ο κίνδυνος Grexit δεν ήταν μπλόφα
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος το 2015 μιλά στην «Καθημερινή…


[ad_2]
Source link