Αθήνα: «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018»



[ad_1]

Μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις στην Ιστορία της απέσπασε η Αθήνα, που ανακηρύχθηκε χθες, σε ειδική τελετή στη Λισαβόνα, «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018».

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που πραγματοποιείται από το 2014 και επιβραβεύει πόλεις για καινοτόμες πρακτικές οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών τους.

Κάθε συμμετέχουσα πόλη στέλνει έναν φάκελο ανάλογα με την καινοτομία που θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα. Η Αθήνα επέλεξε να διαγωνιστεί με βάση κοινωνικού χαρακτήρα πρακτικές που υλοποιήθηκαν μέσα στην κρίση, χωρίς να έχουν χρηματοδοτηθεί από κρατικούς πόρους.

Μερικές από τις καινοτομίες που προώθησε είναι:

■ Το πρόγραμμα «Πόλη²» (σ.σ. Πόλη στο τετράγωνο): αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων από μικρές επιχειρήσεις, δημιουργικές κοινότητες κ.λπ.

■ Η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

■ Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία»: εκπαιδευτικές και πολιτισμικές δραστηριότητες σε σχολικές εγκαταστάσεις πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους.

■ Η αξιοποίηση του Σεράφειου συγκροτήματος.

■ Η πρωτοβουλία «Curing the limbo»: συνεργατικές δράσεις για την παροχή της δυνατότητας σε πρόσφυγες και μετανάστες να μάθουν την τοπική γλώσσα, να βρουν ευκαιρίες απασχόλησης κ.λπ.

■ Η δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού όλων των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες.

■ Η εκπόνηση Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Υποψήφιες στον διαγωνισμό ήταν συνολικά 80 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Μαδρίτη και η Λισαβόνα, να έχουν αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, την εξάδα των φιναλίστ συμπλήρωσαν, μαζί με την Αθήνα, οι πόλεις: Ααρχους (Δανία), Αμβούργο (Γερμανία), Λουβέν (Βέλγιο), Τουλούζη (Γαλλία) και Ούμεο (Σουηδία).

Τη βράβευση της Αθήνας συνοδεύει οικονομικό έπαθλο 1 εκατ. ευρώ. Το πού θα αξιοποιηθεί πιθανόν να γνωστοποιηθεί κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αύριο στο Σεράφειο (12.00).

«Είναι μία μεγάλη διάκριση για την Αθήνα. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα συνεργασίας για τα ζητήματα συνοχής, ανάπτυξης και αστικού σχεδιασμού», έγραψε στο twitter ο κ. Καμίνης, συμπληρώνοντας… με νόημα στους επίδοξους διαδόχους του: «Πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι ότι αφήνουμε δουλειά βάθους, πόρους και σχέδιο για την πόλη».

Έντυπη έκδοση

 

[ad_2]
Source link