Αποζημίωση (συνολικά) 300.000 από τους 3 εισαγγελείς κατά της Διαφθ …



[ad_1]

Ποσό αποζημίωσης ύψους 50 χιλιάδων ευρώ από την Ελένη Τουλουπάκη, και 50.000 ευρώ από έκαστο από τους επίκουρούς της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη (συνολικά δηλαδή 300,000 ευρώ) ζητούν -ο καθένας για λογαριασμό του- η εισαγγελέας Ελένη Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της για ηθική βλάβη.

Η πρωτοφανής στα χρονικά νομική κίνηση, δηλαδή εισαγγελέας να στρέφεται κατά συναδέλφων της (και μάλιστα αξιώνοντας χρήματα) έχει προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό καθώς θεωρείται πως επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Όταν μάλιστα στρέφεται κατά των εισαγγελικών λειτουργών που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και την υπόθεση Novartis στην οποία διακυβεύεται μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και το δημόσιο συμφέρον, εφόσον αποδειχτούν οι κατηγορίες.

Τι λέει

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αγωγή κακοδικίας γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα περί "εμπλοκής" του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis (την οποία ερευνούσε η κα Ράικου) και κατεπέκταση της ίδιας. Για αυτά επί της ουσίας κατηγορεί την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς, πως διέρρευσαν σε μερίδα του Τύπου στοιχεία από την ανάκριση που αφορούν τον σύζυγό της. Τα δημοσιεύματα αυτά εμφάνιζαν τον γιατρό Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της κας Ράικου να λαμβάνει χρήματα από την Novartis σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του. Τότε η κα Ράικου με τρεις δημόσιες τοποθετήσεις κύκλων της είχε αναφερθεί σε "Ρασπούτιν" στη Δικαιοσύνη που επιχειρεί να την εξοντώσει, χωρίς η ίδια να προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία ή να ονοματίσει το εν λόγω πρόσωπο.

Η αγωγή

Την αγωγή κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας επικαλούμενη παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή προσωπικότητας σχετικά με την υπόθεση της Novartis. Νομικές πηγές πάντως εκτιμούσαν πως η κατάθεση αγωγής κακοδικίας αφορά συγκεκριμένες δικαστικές πράξεις που έχει κάνει ο εναγόμενος δικαστικός λειτουργός, ενώ εν προκειμένω η κα Ράικου, φέρεται να επικαλείται μόνον τη διαρροή πληροφοριών, η οποία, κατά τις ίδιες πηγές εμπίπτει στην αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων.

Πώς συγκροτείται

Το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρό του, έναν σύμβουλο της Eπικρατείας, έναν Αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές από τις Νομικές Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Aνώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων.

Στην συγκεκριμένη υπόθεση θα προεδρεύσει η πρόεδρος του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, καθώς και η κ. Ράικου και οι εναγόμενοι εισαγγελείς προέρχονται από την ποινική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση προσδιορίστηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ τα μέλη του δικαστηρίου (εκτός της κας Σακελλαροπούλου) θα κληρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Την αγωγή κακοδικίας της Ελένη Ράικου τη χειρίζεται προσωρινά η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Διαβάστε ακόμη:

* Ράικου vs Τουλουπάκη: Πόσο κοστίζει ο εμφύλιος στη Δικαιοσύνη;

[ad_2]
Source link