[ad_1]
Προς το παρόν, στη συντριπτική πλειονότητά τους τα ακίνητα που ρευστοποιούνται μέσω πλειστηριασμών αποκτώνται από τις ίδιες τις τράπεζες.
Πάνω από 37.000 πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζουν για τους προσεχείς 15 μήνες οι τράπεζες. Φέτος, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 9.000 πλειστηριασμοί και ώς το τέλος του 2018 θα διενεργηθούν άλλοι 7.000. Για το 2019 έχουν προγραμματιστεί 30.000. Η επιτάχυνση του ρυθμού των πλειστηριασμών αναμένεται να συνοδευθεί με την αύξηση των ανακτήσεων, μέσω των οποίων οι τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν μείωση κατά 20% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2021.
Σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank, Τάσος Πανούσης, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Prodexpo, οι τράπεζες στο πλαίσιο της νέας στοχοθεσίας που έχουν υποβάλει στον SSM δεσμεύονται ότι στα τέλη του 2021 θα μειώσουν κατά 50 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν στους ισολογισμούς τους – από 88 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας κατά περίπου 50% στη μείωση των NPEs, ενώ κατά 20%-25% θα μειωθούν μέσα από ρυθμίσεις, 20% από πλειστηριασμούς και 10% από διαγραφές. Με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πανούσης, το ποσοστό επιτυχίας των πλειστηριασμών αγγίζει σήμερα το 50% περίπου. Οι ρυθμίσεις που καταφέρνουν οι τράπεζες υπό την απειλή των πλειστηριασμών, δηλαδή από οφειλέτες που προσέρχονται στις τράπεζες την τελευταία στιγμή, διαμορφώνονται στο 25% και προς το παρόν η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων που ρευστοποιούνται μέσω πλειστηριασμών αποκτώνται από τις ίδιες τις τράπεζες.
Από τους εμφανιζόμενους ως άγονους πλειστηριασμούς, όπως διευκρίνισε ο ανώτερος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Γεωργακόπουλος, περίπου το 1/3 ρυθμίζεται με τον δανειολήπτη στο πλαίσιο του πλειστηριασμού και επομένως δεν απαιτείται επαναγορά από την τράπεζα, ή επανάληψη του πλειστηριασμού.
«Το πρόβλημα των NPEs δεν πρόκειται ωστόσο να λυθεί με το να μετατραπούν οι τράπεζες σε εταιρείες real estate», υπογράμμισε ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι «τα ανακτώμενα ακίνητα μέσω κατασχέσεων δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 4%-5% στο σύνολο των 21 δισ. ευρώ που είναι η σχεδιαζόμενη μείωση επί των υφιστάμενων NPEs».
Ο βοηθός γενικός διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Φράγκου, απέδωσε τον μεγάλο αριθμό των άγονων πλειστηριασμών που υπάρχουν σήμερα και στην πρακτική που εφαρμόζουν αρκετοί οφειλέτες, οι οποίοι προσφεύγουν στο δικαστήριο ζητώντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης βάσει της οποίας βγαίνει προς πλειστηριασμό το ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό «φουσκώνουν» την τιμή του ακινήτου, προκειμένου ουσιαστικά να αποτρέψουν την εκποίηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 25% των άγονων πλειστηριασμών οφείλεται σε αυτή την πρακτική, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Φράγκος, ορισμένα ακίνητα έχουν μικρή εμπορευσιμότητα, καθώς η τιμή στην οποία πλειστηριάζονται δεν συμβαδίζει με τους όρους αγοράς. Σε αρκετές περιπτώσεις ακινήτων οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αναμένουν την πτώση των τιμών, η οποία ωστόσο απαιτεί χρόνο έως ότου εφαρμοστεί. Μιλώντας από την πλευρά των διαχειριστών της αγοράς ακινήτων, ο κ. Τάσος Κοτζαναστάσης της 8G Capital Partners εξήγησε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές διαμορφώνονται υψηλά και γι’ αυτό η μέθοδος της μεταβίβασης πακέτων ακινήτων καθίσταται αποδοτικότερη για τους επενδυτές, ενώ ο κ. Γιάννης Ορφανός της Arbitrage Re, εκτίμησε ότι τα ακίνητα των επιχειρηματικών δανείων συνιστούν μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία μέσω και της αναβάθμισής τους.
[ad_2]
Source link