Αρχηγός ΓΕΑ: Χαμηλοί τόνοι αλλά κι αποφασιστικότητα στην αποστολή μας



[ad_1]

Την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, σημειώνοντας πως τα ελληνικά πληρώματα καταλαμβάνουν πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις σε Νατοϊκές ασκήσεις, κερδίζοντας έτσι τα εύσημα από συναδέλφους τους ξένων χωρών.

Μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της Πολεμικής Αεροπορίας για τον προστάτη της, Αρχάγγελο Μιχαήλ, αναφέρθηκε και στην παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, λέγοντας: «Εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους, αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια». Επιπλέον, ο αρχηγός ΓΕΑ υπογρράμμισε: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 συνολικά 1.167 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 122 οπλισμένα, πραγματοποίησαν 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2.766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και 25 υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, ενώ σημειώθηκαν 72 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.

Πέρα από τη στρατιωτική αποστολή της, η Πολεμική Αεροπορία επιτελεί κάθε χρόνο κι ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, με πυροσβέσεις, αεροδιακομιδές και υπηρεσίες ιατρικές φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της πραγματοποίησαν 684 εξόδους και συμπλήρωσαν περίπου 1.446 ώρες πτήσης. Σε επίπεδο αεροδιακομιδών, πραγματοποιήθηκαν 624 αποστολές, όπου μεταφέρθηκαν 1.027 ασθενείς. Η Πολεμική Αεροπορία έλαβε μέρος και σε 113 αποστολές έρευνας και διάσωσης, όπου διασώθηκαν, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, 165 άτομα. Ταυτόχρονα, σε επίσκεψη ιατρικού προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ) στον Άγιο Ευστράτιο, πραγματοποιήθηκαν 70 ιατρικές επισκέψεις, τρεις ιατρικές εξετάσεις κατ’ οίκον, ενώ ελήφθησαν δύο pap test.

Σε επίπεδο μέριμνας του προσωπικού, το ΓΕΑ διέθεσε σε μονάδες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας πάνω από 200 διαμερίσματα προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στέγασης των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



[ad_2]
Source link