[ad_1]
Αυτοψία στη Ζάκυνθο και στον χώρο του Ναυαγίου έκανε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.
Εκεί που τα νερά έχουν άσπρο χρώμα είναι από τα βράχια που έπεσαν μέσα στη θάλασσα λόγω των εκτεταμένων κατολισθήσεων είπε ο κ. Λέκκας και πρότεινε μια σειρά από παρεμβάσεις για να προφυλαχθούν και οι ντόπιοι επισκέπτες αλλά και οι τουρίστες που το επισκέπτονται και που -όπως είπε- ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ αυτών είναι η οριοθέτηση ζωνών επισκεψιμότητας στην παραλία γύρω από το κουφάρι του ναυαγίου και μόνο στις περιοχές που θα αποδεδειγμένα θα είναι ασφαλείς.
Άλλη πρόταση είναι -είπε ο κ. Λέ κ κ κ κ κ κ κ κ κ α α α α α α …,,,,,,,,,,,, … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …
Επίσης, πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων έχει υποστεί η παραλία "Μυζήθρες" που βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού. Εκεί, μεγάλοι όγκοι βράχων έχουν αποκολληθεί από την σεισμική δραστηριότητα και κυριολεκτικά έχουν σκεπάσει την ακτή.
Η ιστορία του "Ναυαγίου"
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου ή ο "Παναγιώτης" είναι ένα ναυάγιο πλοίου στην απομονωμένη ακτή Άη Γιώργης της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού.
Το πλοίο εντοπίστηκε την 5η Οκτωβρίου 1980 από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Η αξία των περίπου 2.000 κιβωτίων τσιγάρων εκτιμήθηκε στα 30 εκατομμύρια δραχμές. Το πλήρωμα υποστήριξε πως, αφού επί τρεις μέρες το πλοίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης προσάραξαν στο ακρωτήρι Σχοινάρι. Για δύο μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφυγιο στο χωριό Βολίμες.
Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άη Γιώργης, ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή απλώς ως "Ναυάγιο". Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα.
Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαλλοντολογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμένο καράβι με το φορτίο του, και κατ "επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη, ενώ κατατάσσεται στις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας και του κόσμου
[ad_2]
Source link