Η επέκταση της Μotor Oil ανησύχησε τους επενδυτές | Επιχειρήσεις



[ad_1]

Η διοίκηση της Motor Oil επιμένει στην ορθότητα των κινήσεών της, τις οποίες εντάσσει στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και των συνεργειών που προσφέρουν, όπως υποστηρίζει, τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και αυτός των μέσων ενημέρωσης.

Αρνητικά υποδέχθηκαν οι επενδυτές την επέκταση της Μotor Oil στον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Η μετοχή τής εταιρείας που αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους και σταθερούς τίτλους του ελληνικού Χρηματιστηρίου, από την επομένη της ανακοίνωσης εξαγοράς του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Αlpha άρχισε να υποχωρεί και να χάνει σχεδόν μέσα σε δύο ημέρες το 20% της αξίας της, ως αποτέλεσμα της ανησυχίας παραδοσιακών επενδυτών για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της από αιφνιδιαστικές επενδυτικές κινήσεις που δεν έχουν κάποια συνάφεια με τη βασική δραστηριότητα της διύλισης και τον εν γένει ενεργειακό κλάδο.

Η συμφωνία εξάλλου για επέκταση στον χώρο των μέσων ενημέρωσης ήρθε λίγο μετά τη συμφωνία εξαγοράς της τράπεζας IBG, που επίσης οι επενδυτές δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Η διοίκηση της Motor Oil, ωστόσο, επιμένει στην ορθότητα των κινήσεών της, τις οποίες εντάσσουν στο πλαίσιο της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της εταιρείας και των συνεργειών που προσφέρουν, όπως υποστηρίζει, τόσο ο τραπεζικός κλάδος όσο και αυτός των μέσων ενημέρωσης με την επέκταση στη λιανική του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου μετά την εδραίωση της θέσης της για πολλά χρόνια στη λιανική αγορά των πετρελαιοειδών πέραν αυτής της διύλισης.

«Προφανώς, υπάρχουν κάποιοι ξένοι επενδυτές που θεωρούν ότι η διεύρυνση των δραστηριοτήτων στις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης αλλάζουν το μπίζνες της Μotor Oil και θα πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν είναι έτσι», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι της διοίκησης της Motor Oil, σχολιάζοντας την υποχώρηση της μετοχής, η οποία πάντως στη συνεδρίαση της Παρασκευής ανέκαμψε σε ποσοστό 2,22%.

Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζουν τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις ως συνέχεια της λογικής της ανεξαρτησίας που χαρακτηρίζει την εταιρεία, με νέο στοιχείο τη στόχευση σε επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα μνημόνια και στόχο την εδραίωσή της στην Ελλάδα. Η διοίκηση της Motor Oil δεν ανησυχεί για τυχόν επιδείνωση της εικόνας του ομίλου από τα αποτελέσματα του Alpha, καθώς εκτιμά ότι τα κεφάλαια που θα μπουν θα ενισχύσουν σημαντικά τον όμιλο των μέσων ενημέρωσης. «Ο Αlpha είναι ένα υγιές κανάλι με ίσως την καλύτερη θέση στην αγορά». «Retail, διαφήμιση, κανάλια επικοινωνίας και προώθηση προϊόντων» τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της διοίκησης, μιλώντας για τις συνέργειες που δημιουργούνται με τον κλάδο του λιανεμπορίου στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο και στα πετρελαιοειδή.

Ενώ σε ό,τι αφορά την εξαγορά της IBG, κύκλοι της διοίκησης παραπέμπουν στις συνέργειες που δημιουργούνται με το τεράστιο δίκτυο και το 1,2 εκατ. εταιρικές κάρτες που διαθέτουν οι εταιρείες του ομίλου (Coral, AVIN).

Σε αντίθεση, πάντως, με τις τελευταίες κινήσεις στον χώρο των τραπεζών και των media που αιφνιδίασαν την αγορά, η Motor Oil της οικογενείας Βαρδινογιάννη που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και σήμερα αποτελεί έναν από τους κύριους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με σειρά επενδυτικών κινήσεων στον τομέα της ενέργειας, εξελίσσεται σε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, ακολουθώντας τις τάσεις και εξελίξεις της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η εξαγορά της NRG τον Ιούνιο του 2018 μέσω της οποίας η Motor Oil εξασφάλισε δυναμική είσοδο στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Με την εν λόγω εξαγορά και έχοντας διασφαλίσει νωρίτερα άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΡΑΕ, η Motor Oil έθεσε τις βάσεις για μια στρατηγική επέκταση στις λιανικές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, αξιοποιώντας και το τεράστιο δίκτυο των πρατηρίων των εμπορικών εταιρειών της (Coral και AVIN). Μέσα στη χρονιά η Motor Oil επεκτάθηκε και στον τομέα των logistics.

Προτεραιότητα του ομίλου η αγορά φυσικού αερίου

Στις στρατηγικές προτεραιότητες του ομίλου Μotor Oil βρίσκεται η αγορά φυσικού αερίου. Η εταιρεία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της για την αναπτυσσόμενη αγορά φυσικού αερίου εκφράστηκε και από τη στάση της στην εξαγορά του 49% του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Η Μotor Oil αντέδρασε και κατά το διάστημα που κυοφορείτο η συμφωνία εξαγοράς με ανεπίσημο υπόμνημα αντιρρήσεων προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια με την κατάθεση επίσημου υπομνήματος, όταν η συμφωνία κοινοποιήθηκε στην επιτροπή προς διερεύνηση και έγκριση της συγκέντρωσης. Η Μotor Oil επιχειρηματολόγησε κατά της συμφωνίας εξαγοράς, υποστηρίζοντας ότι ο πλήρης έλεγχος της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ, που είναι παράλληλα προμηθευτής της εταιρείας και δραστηριοποιείται και στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, οι αντιρρήσεις της Μotor Oil δεν συνδέονται απλώς με τη δραστηριότητά της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου αλλά και με το ενδιαφέρον της για την ίδια την ΕΠΑ Αττικής, αφού σε περίπτωση που η συμφωνία με τη ΔΕΠΑ δεν προχωρήσει, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο τρίτων εταιρειών στην ΕΠΑ Αττικής, δεδομένου ότι είναι γνωστό στην αγορά πως η Shell επιδιώκει εδώ και χρόνια την απεμπλοκή της από το χαρτοφυλάκιο της ΕΠΑ Αττικής.



[ad_2]
Source link