[ad_1]
Πλήρη γνώση των χειρισμών του στην υπόθεση της διαχείρισης του χρέους των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE – πρώην ΒΦΛ) από τη ΔΕΠΑ είχε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε σήμερα Τρίτη μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρώην επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου κ. Θεόδωρος Κιτσάκος.
Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την Εισαγγελία Αθηνών για το αδίκημα της απιστίας, καθώς δεν προέβη – όπως λέγεται – στις κατάλληλες ενέργειες για την είσπραξη των χρεών των ELFE (τα οποία σήμερα εκτιμάται ότι έχουν φτάσει στα 120 εκατ. ευρώ), ο κ. Κιτσάκος πέρασε στην …αντεπίθεση, αναφέροντας ότι δέχεται μια στοχοποίηση. Μίλησε για εντονότατο, μνημιώδη, διαχρονικό παρεμβατισμό κρατικών στελεχών, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κακοπροαίρετοι ή υπάρχει δόλος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τις ΔΕΚΟ δεν τις διοικούν οι διοικητές, μη γελιόμαστε».
Ο ίδιος τόνισε ότι, τα χρέη τα ήξεραν άπαντες στην κυβέρνηση. «Σε εβδομαδιαία βάση τα οφειλόμενα πήγαιναν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο ΤΑΙΠΕΔ. Ανέκαθεν συνέβαινε αυτό», επεσήμανε ο κ. Κιτσάκος. Σύμφωνα με τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, κανείς δεν ήθελε να κόψει το αέριο στα ELFE, καθώς υπήρχε προβληματισμός για τους εργαζόμενους αλλά και για την τοπική οικονομία της Καβάλας, μια πόλη που ζει από τα λιπάσματα.
Στις 16 Μαΐου 2017, όπως σημείωσε ο κ. Κιτσάκος, έγινε διυπουργική συνάντηση για το θέμα των χρεών των ELFE, με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη, του Γιώργου Σταθάκη, του Ανδρέα Νεφελούδη, στελεχών της ΔΕΗ, της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, τραπεζιτών κλπ. Τις συζητήσεις, όμως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κιτσάκος, μονοπώλησαν, οι απολυμένοι της ΒΦΛ και όχι το χρέος προς τη ΔΕΠΑ.
Για το χρέος
Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, το χρονικό της υπέρογκου οφειλής της ELFE προς τη ΔΕΠΑ εξελίσσεται αδιάλειπτα τα τελευταία 15 έτη. Ανέρχονταν σε 108 εκατ. ευρώ, ήδη από το 2008 , όταν η ΔΕΠΑ αναγκάσθηκε να εισέλθει στην μετοχική σύνθεση της ΒΦΛ μαζί με τις πιστώτριες τράπεζες.
Μετά την πώλησή της στον όμιλο Λαυρεντιάδη τον Σεπτέμβριο του 2009 παρέμεινε οφειλή περίπου 55 εκατ. ευρώ, η οποία μειώθηκε στα 42 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2011. «Κατά την ανάληψη των καθηκόντων της διοίκησής μου την 01/12/2015 η οφειλή είχε εκτιναχθεί περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, οι δε όροι πληρωμής αναφέρονταν σε open account 80 ημερών από εκάστη μηνιαία τιμολόγηση. Ουσιαστικά, δεν υπήρχαν καθόλου εγγυήσεις αφού οι όποιες προσημειώσεις της ΔΕΠΑ σε (δεσμευμένα) ακίνητα της ΕΛΦΕ ήταν άνευ πρακτικής αξίας ως επόμενες εκείνων των πιστωτριών τραπεζών», ανέφερε ο κ. Κιτσάκος.
Εστίασε μάλιστα σε άλλα προβλήματα της ΔΕΠΑ – πιο σημαντικά για τον ίδιο όπως η χρέωση ρήτρας “take or pay “ για τη χρήση του 2014 και το πρόστιμο (181 εκατ. δολάρια) του Διεθνούς Δικαστηρίου για την μακρόχρονη υπόθεση διένεξης της ΔΕΠΑ με την τουρκική BOTAS.
Όπως σημείωσε ο κ. Κιτσάκος, όλα τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου προς την εταιρεία ΕΛΦΕ εισπράχθηκαν πλήρως μέσω μηχανισμού εβδομαδιαίας προκάλυψης αναλώσεων φυσικού αερίου με μεταχρονολογημένες επιταγές πελατείας, οι οποίες επληρώθησαν στο σύνολό τους. «Επιπλέον, έως τον Ιούλιο 2017 οπότε εισήλθαμε σε φάση έντονης δικαστικής διένεξης με την ΕΛΦΕ, εισπράτταμε εβδομαδιαίως μέσω επιταγών ποσά 90-160 χιλ. ευρώ, έναντι χρέους», σημειώνει ο κ. Κιτσάκος. Και προσθέτει ότι, επί της διοίκησής του, με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ και με σχετική ενημέρωση τόσο των μετόχων της, όσο και των πολιτικά επιβλεπόντων υπουργείων, δρομολογήθηκαν όλες οι νομικές ενέργειες , αστικού και ποινικού χαρακτήρα, κατά της ΕΛΦΕ, όπως η αγωγή για το σύνολο της οφειλής, έκδοση και κοινοποίηση διαταγών πληρωμής περί τα 19 εκατ. ευρώ για συναλλαγματικές έκδοσης ΕΛΦΕ που είχαν λήξει κλπ.
Όσον αφορά στη πρόταση για διαγραφή των χρεών της ΕΛΦΕ μέσω απόκτησης από τη ΔΕΠΑ των ακινήτων της εταιρείας (πρόταση που στηριζόταν όπως είπε και από τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα), ανέφερε ότι εξετάστηκε με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και κατέληξαν ότι θα ήταν επωφελής για τη ΔΕΠΑ. Όπως είπε ο κ. Κιτσάκος, δεν γνώριζε από την αρχή της θητείας του ότι, ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Παναγιώτης Νικολούδης είχε δεσμεύσει τα ακίνητα της ELFE «ως τμήμα του εγκληματικού προϊόντος» του Λ. Λαυρεντιάδη. Μάλιστα, ο κ. Κιτσάκος απέδωσε ευθύνες στις υπηρεσίες της ΔΕΠΑ διότι δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως τη συγκεκριμένη δέσμευση και δεν ενημέρωσαν τη διοίκηση, παρότι υπήρχε έκθεση του 2015 της PwC (Price Waterhouse), που το ανέφερε.
Όσον αφορά στην αποπομπή του (μαζί με άλλα τέσσερα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΑ) στα τέλη του 2017 από τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, την αποδίδει σε στοχοποίησή του από στελέχη του υπουργείου και της ΔΕΠΑ και τη συνδέει με τις κινήσεις του για την ανάπτυξη της ΔΕΠΑ και την ενεργειακή διπλωματία.
[ad_2]
Source link