Νέο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για να "χτυπήσει" το brain drain



[ad_1]

Ένα νέο πρόγραμμα βάση του οποίου θα επιδοτείται το 50% του μισθού νέων πτυχιούχων προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ το οποίο αναμένεται να επισημοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες και έχει σκοπό να αποτρέψει την φυγή νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στο φύλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ενώ στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης 6000 άνεργων επιστημόνων, κατόχων πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή / και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ηλικίας έως 39 ετών, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν αν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι από τους κλάδους βιομηχανίας-μεταποίησης, πληροφορική και επικοινωνίες, και logistics, ενώ θα μπορούν να συμμετάσχουν και από άλλους κλάδους φτάνει οι υπό δημιουργία θέσεις εργασίας ν αφορούν ειδικότητες πληροφορικής. Στόχος του ΟΑΕΔ είναι να δώσει την δυνατότητα να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας νέοι επιστήμονες πληροφορικής, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η έξοδος τους από τη χώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που το μισθολόγιο για τις θέσεις αυτές φτάνει και τα 1,600 ευρώ.

Εκτός από την αποτροπή όσων νέων επιστημόνων σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα, η απόφαση προσπαθεί να προσελκύσει πίσω σε αυτή τους νέους επιστήμονες έχουν ήδη φύγει, αφού όπως αναφέρει η απόφαση και το σκεπτικό πίσω από αυτή, στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ακόμα και "άνεργοι μιας μέρας ". Με αυτό τον τρόπο "αναιρείται" η προϋπόθεση άλλων προγραμμάτων που θέλει οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν να είναι το λιγότερο επί 3 μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά αρκεί να είναι έστω και μια μέρα άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ.

Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψης του. Ω::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  • 600 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή μισθός 1,200) για κατόχους πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • 700 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή μισθός 1,400) για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
  • 800 ευρώ μηνιαίως (δηλαδή μισθός 1,600) για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος συμπεριλαμβάνονται οι συνολικές ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας. Η επιχορήγηση του κόστους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τον μήνα εντός του οποίου καταβάλλονται, υπολογίζεται ξεχωριστά από την επιχορήγηση του μηνιαίου μισθού του επιχορηγούμενου απασχολούμενου.

Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 15 μήνες. Μετά τη λήξη των 15 μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει τις ίδιες θέσεις εργασίας για επιπλέον 3 μήνες.

[ad_2]
Source link