[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται την αντίδρασης, το χρηματιστήριο Αθηνών ενισχύει την ανοδική του πορεία, αν και η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει ούτε και σήμερα από το ταμπλό.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,14% στις 626,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.654,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 6,17% στις 502,25 μονάδες.
Είσαι σαφές ότι ο τραπεζικός κλάδος ήταν, είναι και θα είναι ο ρυθμιστής της αγοράς προς κάθε κατεύθυνση. Οι αναφορές, οι διαρροές και οι εκτιμήσεις που δείχνουν έστω και ψήγματα προόδου στο μεγάλο μέτωπο της διαχείρισης των προβληματικών δανείων έχει μετατραπεί ως τον μεγάλο καταλύτη του κλάδου, ο οποίος έχει “αποδεκατιστεί” το τελευταίο δίμηνο.
Ωστόσο, η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, με τις διακυμάνσεις να προσφέρουν μεν ευκαιρίες συναλλαγών για τους βραχυπρόθεσμους traders, αλλά να αποτρέπουν εκείνους που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τους τελευταίους χρειάζεται και η εγχώρια αγορά προκειμένου να εξέλθει της συσσώρευσης εντός του εύρους των 610-650 μονάδων, στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα.
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει το Χρηματιστήριο είναι η αγορά ομολόγων, η οποία αποτυπώνει το επενδυτικό αίσθημα για τη χώρα. Μπορεί ο όγκος των ελληνικών ομολόγων στην αγορά να είναι μικρός, όμως με αποδόσεις σταθερά πάνω από το 4%, το ΧΑ δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από αυτήν την αβεβαιότητα. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει αναβάλει τον όποιο σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές.
Βέβαια, οι πόροι για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι επαρκείς για τουλάχιστον την επόμενη διετία, αλλά το ζητούμενο είναι το μήνυμα της Ελλάδας για την επιστροφή στις αγορές με νέες εκδόσεις χρέους. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν αρχίσουν σταδιακά να εμφανίζονται “φορείς” της αγοράς που να διαμορφώνουν τιμές με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι τις κερδοσκοπικές ή μη κινήσεις, στα μικρά ποσά των διαθέσιμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει άλμα 6,34%, με την Alpha Bank να ακολουθεί με +5,65%, την Πειραιώς με +4,49%, τον Σαράντη με +4,48% και την Εθνική με +4%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Jumbo, Βιοχαλκο και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Φουρλής.
Στον αντίποδα, η Motor Oil σημειώνει απώλειες 3,74%, με τις Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο -1,01% και -1,79% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΟΠΑΠ, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΧΑΕ και Grivalia.
[ad_2]
Source link