Πτώση στο Χρηματιστήριο με αποχή… επενδυτών



[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον συνολικό όγκο που έχει διακινηθεί να βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το ήμισυ του τζίρου έχει διακινηθεί σε έναν μόνο τίτλο…, τη Motor Oil.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,06% στις 633,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 21,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,88% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.668,72 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,17% στις 537,79 μονάδες.

...

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης είναι η μετοχή της Motor Oil, η οποία υποχωρεί κατά 9,09%, μετά το χθεσινό -4,57%, με την αγορά να δείχνει την αντίθεσή της στο άνοιγμα του ομίλου στον κλάδο της τηλεόρασης, μετά και την απόκτηση του 50% του σταθμού Alpha. Πιέσεις δέχεται και η Jumbo, η οποία είναι στο -3,42%, μετά τις εξελίξεις με την εμπλοκή του μέχρι χτες αντιπροέδρου της εταιρείας στο σκάνδαλο με τα POS.

Σε πλήρη απραξία σήμερα το Χρηματιστήριο, στο οποίο, αν εξαιρεθούν τα 10 εκατ. ευρώ που έχουν διακινηθεί στη μετοχή της Motor Oil, τότε η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, χρειάστηκαν τρεις ώρες συνεδρίασης για να φτάσουν όλες οι τραπεζικές μετοχές το 1 εκατ. τεμάχια όγκο.

Πρώτη συνεδρίαση του μήνα και η διάθεση των χαρτοφυλακίων δεν έχει αλλάξει από την επιφυλακτικότητα που κυριαρχούσε και το προηγούμενο δίμηνο. Άλλωστε, πώς μπορεί αυτό να γίνει όταν αναμένεται το επόμενο διάστημα να καθοριστεί και ο χρόνος των εκλογών, όπως δείχνουν και οι κινήσεις της κυβέρνησης εσχάτως. Όπως αναφέρει μάλιστα το Capital.gr, σήμερα, με το βλέμμα στον προσεχή Μάιο (αν όχι και νωρίτερα), στο κυβερνών κόμμα μόλις έλαβαν θέσεις για την προεκλογική μάχη που θα έχει λίγο από όλα. Το στοιχείο αυτό, παραδοσιακά ανακόπτει κινήσεις που μπορεί να έχουν ρίσκο στην αγορά.

Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο, ήρθε και η διαπίστωση του CEO του ΤΧΣ Δρ. Martin Czurda ότι οι τράπεζες πολύ δύσκολα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των NPEs με τα υπάρχοντα κεφάλαιά τους και τις εσωτερικές ροές τους. “Οι στόχοι για τη μείωση των NPEs είναι πολύ φιλόδοξοι, αλλά αν θέλεις να έχεις μία καλή τράπεζα, θα πρέπει να έχεις NPEs κάτω του 10%”.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός των Motor Oil και Jumbo, απώλειες που ξεπερνούν το 1% σημειώνουν οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ και Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Grivalia, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης και Λάμδα.

Στον αντίποδα, κέρδη 2,73% σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, με τις Aegean και Φουρλή να καταγράφουν κέρδη 1,80% και 1,50% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.



[ad_2]
Source link