Πώς γίνονται οι αγωγές για τα αναδρομικά στις συντάξεις



[ad_1]

Ποσά που ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ διεκδικούν συνταξιούχοι από τα Ταμεία, σε αγωγές που αφορούν την επιστροφή μειώσεων που επιβλήθηκαν με τους τους νόμους 4051 και 4093, με τις καταργήσεις των δώρων από κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, που φέρνει στο φως σχετικές δικογραφίες.

Οι μειώσεις αφορούν 2,5 συνταξιούχους

Τα αναδρομικά που μπορούν να διεκδικηθούν, αφορούν στο διάστημα από 1/1/2013 μέχρι και το 2018, δηλαδή ως και μια πενταετία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αγωγές φτάνουν σε έκταση και τις 50 σελίδες και μπορούν να υποβληθούν είτε ατομικά είτε ανά ομάδες συνταξιούχων φτάνει να είναι από ομοειδείς φορείς (π.χ. από ΙΚΑ, από ΟΑΕΕ, από Δημόσιο, από Ταμεία ΔΕΚΟ και Τραπεζών).

Οι διεκδικήσεις, όπως λέει το ΣτΕ στην απόφαση 2287/2015, δεν μπορούν να ανατρέχουν πριν από τον Ιούνιο του 2015 που έβγαλε αντισυνταγματικές τις περικοπές, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, εν προκειμένω για 3,5 έτη ως το τέλος του 2018.

Το άρθρο σημειώνει πως η μεγάλη ανατροπή έρχεται με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έκρινε ότι όσες αποφάσεις δίνουν αναδρομικά από Ιούνιο 2015 και μετά δεν μπορούν να προσβληθούν από τα Ταμεία διότι τα δικαστήρια συμμορφώνονται πλήρως με το “γράμμα” της απόφασης του ΣτΕ.

Στην πράξη δεν χωρεί έφεση και τα αναδρομικά πληρώνονται και με πρωτόδικη απόφαση στους συνταξιούχους, για διάστημα διεκδικήσεων από Ιούνιο 2015 και μετά. 

Ποια είναι η διαδικασία

Οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ Τραπεζών, πρέπει να υποβάλλουν μέχρι 31/12/2018 την έντυπη αίτηση στον φορέα συνταξιοδότησής τους για διακοπή μειώσεων νόμων 4051 και 4093 και επαναφορά των δώρων στην κύρια σύνταξη όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις ΣτΕ από 01/97/2015.

Αντίστοιχη αίτηση κάνουν και στο ΕΤΕΑΕΠ για την επικουρική.

Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή μπορούν να ασκήσουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο που ανήκει το Ταμείο που εξέδωσε την απόφαση συνταξιοδότησης.

Για το επικουρικό ταμείο ΕΤΕΑΕΠ καταθέτουν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Είναι δυνατή η διεκδίκηση αναδρομικών για μια πενταετία.

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους πανεπιστημιακούς, γιατρούς, δικαστικούς) η αίτηση υποβάλλεται μέχρι 31/12/2018 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη διακοπή των μειώσεων στην κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑΕΠ – ΤΕΑΔΥ για την επικουρική όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ.

Μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης που διακόπτει την παραγραφή, ή και άμεσα χωρίς αίτηση, μπορούν να καταθέσουν αγωγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την κύρια σύνταξη και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατά του ΤΕΑΔΥ για την επικουρική.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

[ad_2]
Source link