Στις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο υπέκυψε ξανά η Wall



[ad_1]

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το ανοδικό ξεκίνημα, καθώς ένα δημοσίευμα του Bloomberg ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και νέους δασμούς κατά της Κίνας κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε βουτιά άνω των 200 μονάδων, ενώ στα χαμηλά της ημέρας βρέθηκε να κατρακυλά 566 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε σημειώσει άλμα 352 μονάδων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή ανατροπή σε διάστημα άνω των οκτώ μηνών για τον βιομηχανικό δείκτη. 

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται να ανακοινώσει δασμούς και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές εάν οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της συνόδου της G20 δεν έχουν αποτέλεσμα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντασης στις σχέσεις των χωρών με απρόβλεπτες επιπτώσεις στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η αυξημένη νευρικότητα σήμερα στην αγορά ακολουθεί μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, με τον S&P 500 να χάνει 3,9% συνολικά την προηγούμενη εβδομάδα και τον Dow να διολισθαίνει 3%. Ο τεχνολογικός Nasdaq στο μεταξύ κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 3,8%. Το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκε καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των διαδοχικών αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων και ενώ εντάθηκαν οι φόβοι για τον κίνδυνο μιας “απότομης προσγείωσης” της κινεζικής οικονομίας εξαιτίας της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ.

Δείκτες – στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 245,39 μονάδες (-0,99%) στις 24.442,92 μονάδες, ο S&P 500  υποχώρησε 17,44 μονάδες (-0,66%) στις 2.641,25 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 116,92 μονάδες (-1,63%) στις 7.050,29.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 15 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Verizon στα 56,48 δολ. με άνοδο 0,97 δολ. ή σε ποσοστό 1,75%. Ακολούθησαν η Merck με κέρδη 1,49% στα 71,45 δολ. και η Pfizer στα 43,23 δολ. με άνοδο 1,48%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η Boeing (-6,59%), η ΙΒΜ (-4,13%) και η Microsoft (-2,91%).

Η βουτιά των μετοχών της IBM ακολουθεί την απόφαση της εταιρείας να εξαγοράσει έναντι 33,4 δισ. δολαρίων την εταιρεία λογισμικού Red Hat.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών βρίσκεται και η αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ηγεσία του κόμματός της άμεσα και από την Καγκελαρία το 2021. Η είδηση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το Brexit, ο ιταλικός προϋπολογισμός και οι επικείμενες ευρωεκλογές, που αναμένεται να ενισχύσουν λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά ρεύματα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες το Σεπτέμβριο και τα προσωπικά τους εισοδήματα ενισχύθηκαν, σε μια θετική ένδειξη για τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας.

Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα προσωπικά εισοδήματα, αυξήθηκαν 0,2% το Σεπτέμβριο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση 0,4% στις δαπάνες και 0,3% στα έσοδα.



[ad_2]
Source link