[ad_1]
Προσπάθεια να πέσουν ο τόνοι και να γεφυρωθεί προσωρινά το ρήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης – Φαναρίου, έπειτα και από την έκδηλη δυσαρέσκεια του Πατριαρχείου για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου, για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους κάνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ο κ. Γαβρόλγου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη ανέφερε πως δόθηκαν εξηγήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για το θέμα, με τον Πατριάρχη να παρουσιάζεται ευχαριστημένος.
"Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα τους μεταφέρω στον πρωθυπουργό" σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.
Ο ίδιος έκανε λόγο για αναλυτική ενημέρωση προς τον κ. Βαρθολομαίο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συζήτησης, ενώ μίλησε για αρχή μιας πολύπλοκης διαδικασίας που θα κρατήσει μεγάλο διάστημα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της συμφωνίας αυτής, ενώ θέλησε να υποβαθμίσει την δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή από το Φανάρι για την "εν κρυπτώ" συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε ότι "αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει '.
Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι η παρουσία του στο Φανάρι δείχνει την διάθεση της κυβέρνησης για συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ ανέφερε ότι και από την πλευρά του Πατριάρχη υπήρξε διάθεση σύμπραξης στην επίλυση, όπως σημείωσε, ιστορικών εκκρεμοτήτων.
Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για κύμα κοινωνικής αποδοχής της συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις επί του πλαισίου στο οποίο έχουν καταλήξει οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος.
Από την πλευρά του Πατριαρχείου, πάντως, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια επίσημη ενημέρωση.
Δηλώσεις του Εξοχ. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, Καθ. Κωνστ.Γαβρόγλου, μετά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτατο.
Δημοσιεύτηκε από Ecumenical Patriarchate στις Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018
Παρά τις προσπάθεις του υπουργού Παιδείας ωστόσο να πέσουν οι τόνοι, υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο τις προηγούμενες μέρες κατέστησε σαφή την "δυσφορία» του, διαρρέοντας ότι πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από την τηλεόραση, όταν είδε τη μετάδοση των δηλώσεων Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Μία συμφωνία την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα, έσπευσε από την πρώτη στιγμή να θεωρήσει δεδομένη και να εκμεταλλευθεί με τον πρωθυπουργό να να προαναγγέλλει μάλιστα και 10,000 προσλήψεις στη βάση αυτή, καθώς θα πάψουν να θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί.
Ακόμα και αν το Φανάρι δεν αντέδρασε αμέσως στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, άφησε από την αρχή να φανεί η δυσαρέσκεια του, σημειώνοντας ότι θα περιμένουν να δουν τι περιλαμβάνει ακριβώς αυτή η συμφωνία για να αντιδράσουν. Την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση για τις εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής Πολιτείας με την ελλαδική Εκκλησία.
Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για να εξετάσει την κατ 'αρχήν συμφωνία, που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ταξεις των κληρικών και τις απειλές ακόμα και για κινητοποιήσεις, προκαλώντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχείρησε να τους καθησυχάσει λέγοντας "Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε ", επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας" τι έγινε χθες; Η Π λ λ λ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ κ ο ο ο ο ο ο ο ο ο ο α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α α. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία ". Επανέλανε δε ότι "πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς ".
Οι αντιδράσεις των κληρικών δείχνουν να προκαλούν ρήγμα στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου ο οποίος επισήμανε: "Κόστισε πάρα πολύ στον Μακαριώτατο αυτή η κίνηση. Λυπάμαι που εκτέθηκε και αποδοκιμάζεται ο Αρχιεπίσκοπος, για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε με τον κ. πρωθυπουργό. Εγώ λυπούμαι γι 'αυτό, γιατί ανήκουμε στην ίδια γενιά και δεν θέλουμε ένας Αρχιεπίσκοπος -και για το αξίωμά του και για τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία- σε μια στιγμή να εκτίθεται και να αποδοκιμάζεται για μια συναλλαγή την οποία επιχείρησε να κάνει μαζί με τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό δεν είναι ωραίο πράγμα, γιατί όλοι οι πολίτες -άνδρες, γυναίκες, αλλά ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν μεγάλα και βαριά λειτουργήματα- δεν πρέπει ποτέ να πέφτουν στη συνείδηση των πολιτών, διότι αυτό κάνει ζημιά στην ίδια την κοινωνία μας ".
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι γνωρίζουν τα εκκλησιαστικά υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και, αν φτάσει στα άκρα, δεν αποκλείεται "σχίσμα" με το Πατριαρχείο, γεγονός όμως που θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Αλλωστε, οι σχέσεις Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου ήδη βρίσκονται στο ναδίρ εδώ και πολύ καιρό.
Διαβάστε επίσης
'Ρήγμα' στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου μετά το 'ανάθεμα' των κληρικών
[ad_2]
Source link