[ad_1]
Ορκωτοί λογιστές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν προκύπτει απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία at Aegean Marine Petroleum Network συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, μέσω ψεύτικων συναλλαγών με εταιρείες – φαντάσματα αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ομάδα των ορκωτών λογιστών έχει οριστεί από επικεφαλής αμερικανικών hegde fund, οι οποίοι μπήκαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείες καυσίμων τον Μάιο, μετά από συμφωνία για να αποσύρουν μηνύσεις που είχαν υποβάλει κατά της Aegean.
«Μφωνα με τους FT τα τρία hedge funds κατέχουν περίπου το 13% της Aegean, μία από αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που συμμετέχουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ιδρυτής της ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων για πλοία παγκοσμίως ".
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι μετοχές της Aegean υποχώρησαν κατά 75% τον περασμένο Ιούνιο, όταν η εταιρεία παραδέχθηκε, μετά από προκαταρκτική έρευνα, ότι περίπου 200 εκατ. δολάρια εισπρακτέων εσόδων ίσως να ήταν "χωρίς οικονομική ουσία" και έδωσε ενημέρωση στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τον περασμένο Αύγουστο, ακόμη, ο ελβετικός όμιλος trading Mercuria συμφώνησε με την Aegean Marine Petroleum να προσφέρει ένα δισ. δολάρια σε πίστωση και άλλα 30 εκατ. δολάρια σε μετρητά για να εξασφαλίσει η εταιρεία πως μπορεί να συνεχίσει τις συναλλαγές.
Οι Financial Times επικαλούμενοι έγγραφα, αλλά και πηγές από την Αθήνα, σημειώνουν ότι οι ελεγκτές ερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες συμμετείχαν σε συναλλαγές ώστε να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί η υπεξαίρεση κεφαλαίων. Abdι εταιρίες (με έδρες σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νήσους Μάρσαλ και Φλόριντα) είναι οι Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.
"Οι επιχειρήσεις κέλυφος είχαν μία ταχυδρομική θυρίδα στο Φουγιαράχ αλλά χωρίς καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα" αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στις έρευνες.
Σύμφωνα με τους FT ο κ. Μελισσανίδης αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ ο γενικός διευθυντής, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει ζητήματα που ερευνούν οι ελεγκτές.
Τ λ λ λ λ λ ευρώ το 2016 και έκτοτε παρέμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες. Παραιτήθηκε, όμως, ότι τα αμερικανικά hedge funds μπήκαν στο διοικητικό συμβούλιο.
Financialιδική αναφορά κάνουν οι Financial Times στο γεγονός Aegean Marine Petroleum αντικαταστάθηκαν.
Οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και τις σχέσεις της εταιρείας με την Oil Tank Engineering and Consulting, με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ, η οποία υπέγραψε σύμβαση με την Aegean το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στο Φουγιαράχ. Οι FT επισημαίνουν ότι η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού, ενώ από το 2014 και μετά δεν έχει κάνει άλλα έργα. Οι ελεγκτές ερευνούν το ενδεχόμενο η εταιρεία του Δ. Μελισσανίδη να πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank, καθώς οι πληρωμές της Aegean στην Oil Tank συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια μετά από την ολοκλήρωση του έργου.
Εξετάζεται, ακόμη, σύμφωνα με τους Financial Times το ενδεχόμενο αυτές οι πληρωμές να αποκρύπονταν μέσω πλαστών λογιστικών και άλλων εγγράφων, ενώ επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο του 2015 έως το Ιανουάριο του η 2018 Aegean Marine μεταβίβασε συνολικά 185.3 εκατ. δολάρια στην Oil Tank.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ελεγκτές της Ernst & Young βρέθηκαν στα γραφεία της Aegean Marine στον Πειραιά, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς αντιμετώπισαν "σημαντικά εμπόδια όσο εργάστηκαν" και "υπήρξαν προσπάθειες να μην έχουν οι ελεγκτές πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα".
Καμία κατηγορία δεν έχει αποδοθεί.
Πού εμπλέκεται η ΑΕΚ
Οι Financial Times, πάντως, κάνουν και ειδική αναφορά στη ΑΕΚ σημειώνοντας ότι η Oil Tank έκανε πληρωμή ύψους 2,77 εκατ. δολαρίων ως άτοκο δάνειο προς την ομάδα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου γηπέδου. Η ποδοσφαιρική ομάδα πέρασε στον έλεγχο του Δημήτρη Μελισσανίδη ξανά το 2013 όταν υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία. Σύμφωνα με τους FT εκτιμάται ότι η Oil Tank έκανε και πληρωμές προς ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ,
Η απάντηση από την ΑΕΚ
Στο δημοσίευμα των Financial Times απάντησαν πηγές από την πρωταθλήτρια ομάδα, διαψεύδοντας την όποια εμπλοκή της ΑΕΚ.
Διευκρινίζουν χαρακτηριστικά ότι τα 2,7 εκατ. δολάρια είναι δημοσιευμένα στον ισολογισμό της χρήσης Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 206 στην σελίδα πέντε στο παράρτημα "υποχρεώσεις" όπου αναφέρει ότι αυτό το άτοκο δάνειο συνάφθηκε στις 13 Ιουλίου 2015 λόγω της τραπεζικής αργίας και επειδή έπρεπε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους ποδοσφαιριστές.
Από την ΑΕΚ, ακόμη, επισημαίνουν ότι προκαλεί εντύπωση η ανοησία του συντάκτη του άρθρου να γράφει ότι μπορούσαν τα χρήματα αυτά να πάνε στην κατασκευή του γηπέδου και εκφράζουν απορία για το πώς μπορεί μια εταιρεία να δανειστεί από άλλη εταιρεία για να δανείσει τρίτη εταιρεία.
Source link