Hoe ziet de toekomst van ons drugsgebruik eruit? 'Roken wordt een middel voor losers, alcohol zal minder populair worden, cocaine in xtc zijn blijvers'



[ad_1]

Jaap Jamin werkte 36 jaar bij verslavingskliniek Jellinek. Jamin zag heroin van een epidemie in jaren tachtig langzaam slinken tot kleine rol die ze nu heeft. Tevens zag hij cocaine in xtc opkomen tot veelgebruikte middelen. Hoe ziet de toekomst van ons drugsgebruik eruit?

Tabak raakt uit als genotmiddel, voorspelt verslavingsdeskundige Wim van den Brink van het Amsterdam UMC. Halverwege de vorige eeuw rookte ongeveer tachtig procent van de Nederlandse mannen, maar dat is gezakt tot 25 procent voor zowel mannen als vrouwen. In de Verenigde Staten en Australië is het percentage rokers al gedaald tot onder of 20 procents.

Wim van den Brink "Het wordt of verag of roken onder of 15 procent uitkomt. Nicotine is een heel verslavende drug. Van alle mensen die één sigaret roken, raakt 33 tot 50 proces verslaafd. Bij heroin is dat 20-30 procent. Ik verwacht dat tabak in 2040 wordt gezien zoals heroin nude: als een middel voor losers.

" Ook alcohol wordt populair minder. Kort na de Tweede Wereldoorlog dronk een volwassene in Nederland zo'n 3 liter pure alcohol per jaar. Dat steeg naar 9 liter in jaren tachtig, maar is inmiddels weer gedaald, naar 7 liter. Dat een beetje alcohol gezond is, blijkt uit der laatste onderzoeken een myth. Sterker, ook and beetje alcohol is slecht. Daarom zal alcohol minder populair worden. »

Generatiestrijd

Toch zien we veel popular middelen van nu terug in 2040, voorspelt drugsonderzoeker Your Nabben van het Bonger Institute van Universiteit van Amsterdam.

Your Nabben " Cocaine in xtc zijn blijvers. Ik voorzie ook een comeback van hallucinerende middelen, maar ze zullen anders worden ingezet. Mensen gaan bijvoorbeeld microdoses lsd nemen. In Silicon Valley gebeurt dat al. Werknemers gebruiken onder werktijd een kleine hoeveelheid lsd om creatiever te worden. Lang in intensive trippen, zoals of hippies deden, maakt plaats voor creativiteit in de baas zijn tijd. Ook zullen psychedelica worden ingezet voor therapeutische toepassingen. '

Wim van den Brink ' Drugs worden sowieso geen uiting meer tegen het establishment, zoals in de jaren zestig en zeventig. Drugs zijn geen middel meer om een ​​generatiestrijd uit te vechten. Mensen kijken er realistischer naar. Jongeren benaden drugs nu als een gecalculeerd risico. Het is zoiets geworden als skien: leuk, maar ook gevaarlijk. In my opinion, I am sorry for myself. "

Futuroloog Peter van der Wel The author of a book on the subject of the law of the time in toegenomen vrije tijd from drang naar een roes een nieuwe impuls geven.

Heilige graal

Peter van der Wel " Er komen hersenimplantaten die of werking van drugs nabootsen. Zulke uitvindingen worden in het begin gebruikt om ziekten te bestrijden, maar naderhand worden ze ingezet voor plezierige doeleinden. Als een breinimplantaat ervoor kan zorgen dat mensen van hun angst afkomen, wordt zo'n implantaat ook gebruikt om plezier en genot op te wekken.

Het doet verslavingsdeskundige Van Den Brink (66) denken aan ' Star Trek' maar onrealistisch vindt hij of vergezichten niet. ' Ik weet alleen niet of ik die periode nog meemaak.'

Your Nabben ' Met breinimplantaten komt of mensheid dicht bij de heilige graal. Als i of werking van drugs nabootst mete elektrische signalen heb i geen last meer van bijwerkingen. I have a lot of experience in euforische effect van cocaine oproepen in een club in daarna ga je thuis lekker slapen, zonder de slaapmedicatie die cokegebruikers vaak nodig hebben. "

Alleen maar hoogtepunten?

Als mensen voortdurend in staat zijn het genot maximizeen in pijn minimizeren, rijst meteen de vraag: wat stelt het leven dan voor? Is een bestaan ​​met alle maar hoogtepunten leuk, of gaat dat uiteindelijk vervelen?

Your Nabben " Persoonlijk zou ik niet kiezen voor een leven zonder dieptepunten. Het doet denken aan 'Brave New World', novel van Aldous Huxley waarin mensen from drug Soma nemen. Het gaf een prettig effect, maar maakte dat mensen ongevoelig en onverschillig raakten voor de wereld om hen heen. Die verfah zal iedereen voor zichzelf moeten beantwoorden. "

Volgens futuroloog Van der Wel is dat echter ongewis.

Peter van der Wel "Modern technology technology and technology of technology zelf beslissingen voor elk individual maakt. Als iedereen een breinimplantaat krijgt dat bijvoorbeeld door de overheid of een algoritme wordt bestuurd, verliezen mensen from grip op hun eigen gevoelsleven. Dat moment lijkt ver weg, maar die discussie moeten we wel voeren. In 1975 vond iedereen het ook ondenkbaar dat het IJzeren Gordijn in 1989 viel. "

Bestrijden werkt niet

Het zijn grote woorden die minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in augustus sprak over bestrijding van of Nederlandse drugseconomy. 'Ik vind says een van de grootste prioriteiten voor mij als minister om hier of komende jaren echt hard tegen in te gaan,' zei hij. Ook vindt hij het 'beschamend' dat Nederland volgens onderzoekers van de Politieacademie jaarlijks voor 19 miljard euro aan synthetisch drugs producert.

[ad_2]
Source link