Ekspertenes beskjed til Trump: Gjør klart A-laget av advokater og glem penger til muren!



[ad_1]

Republikanernes har styrket sitt flertall i Senatet, mens Demokratene tok tilbake overtaket i Representantenes hus for første gang siden 2010. De to kamrene i Kongressen er nå delt, noe som vil bety helt nye problemer for president Donald Trump (72).

Demokratene vil få alle komitélederne i Representantenes hus. De vil avgjøre hvilke saker som skal opp i huset, og hvilke ubehagelige høringer og granskinger som skal settes i gang.

TEXAS, USA: Demokrat Beto O’Rourke tapte senatorvalget med knappest mulig margin i mellomvalget i USA. Etter at seieren glapp var han mest opptatt av å komme seg hjem og få litt søvn. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Monsen / Dagbladet
Vis mer

– Masseansette jurister

Intensivering av Russland-etterforskningen og innsyn i presidentens personlige økonomi er trolig blant temaene Demokratene vil presse Trump på etter å ha vært totalt maktesløse i Washington siden Obama var ferdig i januar 2017.

– Trump bør masseansette nye jurister. Demokratene i Huset kommer nå til å igangsette alskens mulige høringer og etterforskninger av Trump. Trump bør ha A-laget av advokater klart, sier postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

Historiker Hallvard Notaker tror Kongressen vil bli enda mer handlingslammet enn de siste åra.

– Demokratene får sette mer dagsorden og utfordre presidenten, men ingen av partiene vil ha mulighet til å få vedtatt noe særlig politikk. Få, om noen, områder innbyr til utstrakt samarbeid. Demokratene er glade for å bremse Trump, men det betyr også at kongressen får gjort enda mindre enn den gjør nå, sier han.

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole, er enig.

– Nå stopper Trump-agendaen opp i kongressen. Demokratene har kraft til å gjøre det, samtidig som de kan starte etterforskninger og innkalle vitner. Det blir en del granskninger framover, sier hun til Dagbladet.

– Glem penger til muren

Trump har lovet å bygge en mur mot grensa til Mexico. I disse dager er grensa strengere patruljert enn noensinne med soldater, og innvandring har vært Republikanernes og presidentens klareste budskap i valgkampen. At Mexico skal betale for den – slik Trump har håpet på – virker som en fjern drøm. I stedet må han snu seg mot kongressen.

– Muren til Mexico koster altfor mye penger. Når Demokratene styrer Representantenes hus kan Trump i praksis glemme penger til muren, mener Notaker.

Mens Trump fortsatt kan få ratifisert utenrikspolitikken av flertallet i Senatet, blir innenrikspolitikken vanskelig. Notaker tror at Trump kan snu et murnederlag til sin fordel.

– Det betyr at han kan fortsette med innvandringskritikken og fortelle folket at USA er truet fra utsida av innvandring, og fra innsida av Demokratene som ønsker farlig innvandring. Slik kan motstand i Representantenes hus bli en ressurs for Trump i kommunikasjon med velgerne, sier han.

– Bør ta en Clinton

Mjelde ved UiB sier han er spent på hva som skjer med Trumps agenda.

VALG: Etter mellomvalget i USA valgte hundrevis av amerikanere å sette klistremerker med påskriften «Jeg stemte» på gravsteinen til Susan B. Anthony. Video: CNN
Vis mer

– Han bør «ta en Clinton». Clinton tapte stort i 1994-valget, og valgte da å ikke bare samarbeide med republikanerne, men å lede dem. Han fikk mye gjort med opposisjonen. Trump kan gjøre det samme. Han er lite ideologisk, og vil mest ha seire, hva de enn nå er. Han kan finne på å kompromisse med Demokratene om innvandring og infrastruktur. Og det frykter de ideologiske republikanerne

– Trump bør tilpasse seg og kompromisse med Demokratene, sier han.

– Vil han få gjennom noen lover, må han selvfølgelig samarbeide. Etter at demokratene tapte i mellomvalget i 2010, var det ingen som ønsket samarbeid, og man fikk ikke vedtatt budsjett, oppsummerer Hilde Restad.

En blå bølge?

Demokratene utropes delvis som vinnere av valget. Det var ingen som forventet at de skulle ta over Senatet. Nasjonalt har partiet – som nærmest har vært i fritt fall de siste åra – mobilisert store velgermasser.

MELLOMVALG I USA: – De er yngre, brunere og kulere. Slik oppsummerer CNNs kommentator Van Jones det kan mener er begynnelsen på et nytt Demokratisk parti. Video: CNN
Vis mer

– Man ser en enorm mobilisering. Det ser ut som om demokratene vinner med ni prosentpoeng nasjonalt i år. Det er et stort skifte i meningsmålingene og en blå bølge i opinionen, sier Hilde Restad.

– Det var mer et kraftig regnskyll. Demokratene gjorde ikke samme brakvalg som republikanerne gjorde i Clintons og Obamas første mellomvalg, sier Mjelde.

Ubestridte Trump

Valget er blitt sett på som en slags folkeavstemning om Trump, og to tredeler av velgerne har i valgdagsmålinger oppgitt at presidenten avgjorde deres stemme. Nesten fire av ti oppga at deres stemme var for å vise motstand mot Trump.

– Det er vanskelig å lese valgresultatet som en unison avvisning av Trump. Mange av kandidatene han har støttet, har gjort det bra, sier Notaker.

Han mener at Trump nå befester sin posisjon som Republikanernes ubestridte leder.

– Nå er det null plass til utfordrere mot ham. Partiet gjør det godt i senatsvalget og i viktige guvernørvalg. Grunnlaget for et internopprør mot ham er borte, sier Notaker.

Trolig er det bare en sjokkavsløring i Mueller-etterforskningen som kan felle Trump fra å stille i presidentvalget i 2020 – en valgkamp som allerede er godt i gang for hans del. Demokratene må på sin side finne sin kandidat og finne en måte å slå Trump på.

Mangfoldig kongress

Om ikke annet har de nå fått en langt mer mangfoldig kongress og for første gang er det mer enn 100 kvinner blant de 435 representantene i huset.

– Det demokratiske partiet har blitt et mer inkluderende parti som har frontet blant annet kvinner, muslimer og homofile. Det er en fortelling om det inkluderende og tolerante. De republikanske resultatene er fortellingen om at de moderate taper og at de på ytre høyre vinner. Det er et mindre tolerant og mer mannsdominert og hvitt parti, sier hun.

Lik Dagbladet på Facebook

[ad_2]
Source link