Mannefall i Mays regjering. Flere går i protest mot skilsmisseavtalen.



[ad_1]

smp-stories-top-widget

Denne saken oppdateres

Klokken 18 norsk tid holder Theresa May pressekonferanse om brexit-forhandlingene. Du kan følge pressekonferansen direkte i vinduet øverst i denne saken.

I ettermiddag ble det klart at nok en Tory-topp trekker seg i protest mot statsminister Theresa Mays utkast til brexitavtale: Rehman Chishti, visegeneralsekretær i Det konservative partiet. Han er også statsministerens handelsutsending til Pakistan.

Sky News melder at Chishti er den syvende i rekken av medlemmer i Mays regjeringsapparat som har trukket seg i protest mot retningen i brexitforhandlingene med EU.

I formiddag kom Theresa May til Underhuset for å legge frem fremforhandlede avtalen med EU. Det skjedde etter en morgen der en av hennes mest sentrale kolleger hadde kastet kortene og pundet stupte.

– Verre enn fryktet

Akkurat nå kjemper May både for avtalen og for jobben sin.

– Valget er klart. Vi kan velge mellom å forlate EU uten en avtale, vi kan risikere at det ikke blir noe brexit, eller vi kan forene oss og støtte den beste avtalen vi kan få, sa hun, men ble møtt med mye buing.

May fikk hard medfart i Underhuset og sterk kritikk fra egne partifeller. Ifølge The Guardian er den svært EU-kritiske Jacob Rees-Mogg en av flere som vil skifte ut statsministeren.

– Dessverre er utkastet som parlamentet har fått i dag verre enn fryktet og det svarer ikke til løftene som statsministeren har gitt til nasjonen, sa Rees-Mogg i ettermiddag.

For å få en mistillitsavstemning må 48 folkevalgte levere inn et brev der de erklærer mistillit mot statsministeren. Hittil er det ikke kommet så mange.

Splittelsen i regjeringen kom til overflaten alt på morgenkvisten torsdag.

To statsråder, to statssekretærer og to rådgivere gikk av i morgentimene. En av dem er brexit-minister Dominic Raab. Dette er en tungvekter i regjeringen og britiske kommentatorer spør nå om dette kan sette i gang et ras av oppsigelser.

Raab skriver på Twitter at han ikke har samvittighet til å gå med på vilkårene i den foreslåtte skilsmisseavtalen. Som statsråd med ansvar for Storbritannias utmeldelse av EU, har han vært svært sentral i forhandlingene. Likevel trekker han seg altså.

– Ingen demokratisk nasjon har noensinne gått med på å bli bundet til et så utstrakt regime, påført utenfra uten noen demokratisk kontroll over lovene som skal anvendes, og uten mulighet til å bestemme seg for å tre ut av ordningen, advarer Raab i oppsigelsesbrevet.

Henger du med? Her er kort hva som har skjedd:

  • EUs og Storbritannias forhandlere ble enige om en skilsmisseavtale tirsdag. Den forteller hva som vil skje når Storbritannia forlater EU i mars neste år.
  • I går hadde den britiske regjeringen et meget opphetet møte om avtalen. Theresa May fikk et flertall med seg, men 11 statsråder var uenige.
  • Torsdag morgen har flere statsråder og statssekretærer sagt opp. De mener avtalen er for dårlig for britene.
  • Torsdag ettermiddag har Theresa May forsvart avtalen i Underhuset.

Og her en listen over ministre som har trukket seg:

  • Dominic Raab, brexitminister
  • Suella Braverman, junior brexitminister (statssekretær)
  • Ester McVey, arbeidsminister
  • Shailesh Vara, Nord-Irland-minister (statssekretær)

Mener Storbritannia mister kontroll

Raab kjempet på brexit-siden under folkeavstemningen og er sterk tilhenger av at Storbritannia skal ut av EU. Han har hatt rollen som Theresa Mays forlengede arm og kompromissmaker i forhandlingene i Brussel.

Bare minutter etter at Raabs oppsigelse ble kjent, falt pundet på børsen.

Mener EU får for mye makt

I oppsigelsen til statsminister Theresa May skriver Raab at det er to grunner til at han ikke kan gå god for den avtalen som EU og Storbritannia er blitt enige om: Det ene er ordningen som er laget i Nord-Irland, for å hindre at det blir en ordinær grense mellom de to delen av øya. Raab mener særordningen for Nord-Irland setter Storbritannias «integritet» i fare.

Han mener også at britene ikke har god nok kontroll på hvordan de skal komme seg ut av de overgangsordningene som de nå er blitt enige om. Han mener at EU i praksis har vetorett over Storbritannia.

I forslaget som er lagt frem, bli britene i praksis værende i EUs tollunion inntil de finner en annen varig løsning.

Det er ikke mange månedene siden Raab tok over som brexit-minister. Det gjorde han etter at hans forgjenger David Davis gikk av i protest mot det forrige forslaget til avtale mellom EU og Storbritannia, den såkalte Checkers-avtalen.

EU har alt varslet at det vil bli et ekstraordinært EU-toppmøte om skilsmisseavtalen 25. november. Men spørsmålet som nå stilles i London er hvorvidt Theresa May har nok støtte til å inngå en slik avtale, og om Raabs avgang vil ha en dominoeffekt, skriver BBC.

– Hvis May mister tre ministre på en morgen, er det sannsynlig at hun kan holde på avtalen og på jobben? spør politisk redaktør Laura Kuenssberg i BBC.

Financial Times` kommentator Martin Wolf oppsummerer situasjonen slik: Theresa May har klart å forene et splittet land. «Alle er enige om en ting: Avtalen er skrekkelig.»

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.



[ad_2]
Source link