Наставља се антируска кампања Запада!



[ad_1]

Запад је у сарадњи са македонским премијером Зораном Заевим директно оптужио једног човека да га је руски председник Владимир Путин послао на Балкан са задатком да ту територију Старог континента задржи у зони утицаја Москве и по сваку цену заустави улазак Македоније, али и Србије и БиХ у НАТО.

Реч је о руском тајкуну Ивану Игњатијевичу Савидису (59), Путиновом сараднику са којим је он у мају 2016. чак посетио и Свету Гору, а за ког Заев тврди да је навијачима македонског Вардара недавно платио 300,000 евра како би изазвали нереде у Скопљу.

Ти нереди су, како тврди Заев, били део наводних протеста грађана против уласка Скопља у Алијансу, чиме је македонски премијер наставио русофобну политику и спровођење захтева Запада на тлу Балкана.
Савидис је, иначе, власник фудбалског клуба ПАОК из Солуна, чувен у медијима и по томе што је у марту ове године упао на терен и потегао пиштољ јер је поништен гол његовог клуба због офсајда.

Иако је руски милијардер више пута негирао умешаност у било какве нереде на тлу Македоније, чему се придружило и руско министарство спољних послова, Заев је са својим западњачким партнерима наставио са бесумучним и оптужбама без основа.

Медији, међутим, спекулишу да највећи страх Запада од Савидиса изазива чињеница да је он представник нове врсте тајкуна који не износе новац из матичне земље, у овом случају из Грчке, већ инвестирају у њу и на тај начин утичу и на рад владе у Атини. Он је, како се наводи, својим новцем подигао Солун на ноге купивши, осим фудбалског клуба, и луку у том граду, као и блокове некретнина и одмаралишта. У то је инвестирао око 400 милиона евра. [19659003] Аналитичари у томе виде успешан покушај да се у трећој најпрометнијој луци у Европи онемогући приступ НАТО бродовима и тако цео један регион отргне из руку Алијансе. Осим тога, преносе медији, Савидис своје потезе вуче мудро, and за само десет година постао је најутицајнији Рус на тим просторима. Сада се, тврде западни аналитичари, он устремио и на Македонију јер, осим Србије и Босне, једино она још није чланица НАТО у региону.

Притисак на македонске прозападне власти са Заевим на челу све је већи уочи најављеног референдума на којем би грађани требало да се изјасне да ли су за споразум о новом имену земље са Грчком или против њега. Уколико предлог Република Северна Македонија буде прихваћен као нов назив, Атина ће одблокирати пут Скопља ка НАТО и ЕУ.

1.9 милијарди долара богатства поседује Савидис.

Иван Савидис рођен је у грчкој породици у Грузији
14 са година отишао је у Ростов на Дону, где је радио у фабрици дувана, да би деведесетих постао њен власник
2003. је изабран за посланика у руској Думи
специјалним уговором обавезао се да руској војсци поклони милијарду цигарета сваке године
временом се вратио у Солун, где је купио фудбалски клуб ПАОК, хотеле и некретнине

Американци озбиљно наоружавају Приштину, а циљ им је … Прочитајте ОВДЕ

Извор: Српски Телеграф

ПАЖЊА:
Системом на коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

[ad_2]
Source link