Политика Online – Бибер: Време је за крај Берлинског процеса



[ad_1]

БРИСЕЛ – Уместо Берлинског процеса, који је у рукама све већег броја земаља, боље би било имати процес ЕУ и Западног Балкана који би обухватио све чланице Уније и послао сигнал да ће тај регион ускоро бити у том блоку, каже Флоријан Бибер, професор Универзитета у Грацу и координатор групе БиЕПАГ.

"Тиме би се Европској комисији омогућило да преузме централнију улогу, да унесе више доследности и дода инструмент који може решити питања за која ЕУ институционално није тако добро опремљена, као што су билатерална питања и побољшање одно а међу земљама региона и њиховим суседима "наводи он у ауторском чланку за портал" Јуропеан Вестерн Балканс. "

Бибер, који је иначе говорио на сесији у оквиру самита у Лондону о Западном Балкану, примећује у тексту за ЕWБ да је Берлински процес, када је покренут пре пет година, требало да донесе нову динамику регионалној сарадњи и приближи Западни Балкан ЕУ.

"Много се тога променило од првог састанка у Берлину. Сарадња је значајно повећана међу земљама Западног Балкана и покренут је известан број пројеката и иницијатива, а билатерални односи су побољшани, посебно између Македоније и Бугарске, као и Грчке, Па ипак, берлински процес је у посртању. Међутим, за то није крив Западни Балкан, већ чланице ЕУ које у њему учествују "каже Бибер.

Како он објашњава, многе чланице Уније су, изгледа, биле заинтересованије да буду домаћини или да организују састанке у оквиру Берлинског процеса" из сопствене сујете и интереса, него из истинске посвећености или заинтересованости за овај региону. "

Међу такве земље ЕУ он сврстава Француску, Британију, Немачку …

Бибер указује и да, баш као што, како сматра, Берлински процес неке земље чланице користе за своје интересе, док премало доприно се тм процесу, политика ЕУ према Балкану поткопана је кратковидошћу њених чланица.

"Негативни трендови у деловима Западног Балкана последица су подељене ЕУ која шаље противречне поруке и више не нуди поштену и реалистичну перспективу чланства" наводи Бибер, закључујући да би, после свега, требало посумњати у корисност наставка Берлинског процеса. (Танјуг)

[ad_2]
Source link