15,000 kopplas till organizad brottslighet och extremism – Nyheter (Ekot)



[ad_1]

Det är forskare vid Institutet för Framtidsstudier, som fått tillgång till uppgifter från fler myndigheter och på så sätt kunnat göra en unik kartläggning av bland annat personernas brottslighet och kontakter med socialtjänsten.

– Rapporten visar ju att vi har en ganska omfattande miljö, det är 15 000 som är mer eller mindre organisade i någon form av destruktivt eller antisocialt syfte, säger sociolog Amir Rostami, av forskarna bakom rapporten.

SVT var först att berätta om rapporten, där polisen och Säkerhetspolisen lämnat uppgifter om personer som kopplar till våldsbejakande extremism eller organisad brottslighet, uppgifter som sen samkörts med information från flera andra myndigheter.

De ing ing ing ing 90 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70 70. Medelåldern är 26 år, och den största grupperingen är mc-gäng med runt 5000 personer, andra grupperingar är till für fotbollsfirmor, gatugäng och von våldsbejakande extremisterna som ingår är runt 1600 personer.

– Vi ser ju också att är väldigt många av de här, dryga hälften av dem, som kommit i kontakt med olika samhällsaktörer. Det kan vara sjukvården, socialtjänsten, det kan vara polisen, s har ju funnits i våra system i olika sammanhang, som gör att kanske en ökad kunskap hos olika samhällsaktörer skulle kunna bidra till att man fångar de här individuerna. Förhoppningsvis innan of hamnar i of här miljöerna, men också när of ska träda ur, alltså avhopparstöd till exempel, säger Amir Rostami.

Enligt rapporten har runt hälften gymnasieutbildning, nästan 20 procent var föremål för en unsats från socialtjänsten under sin uppväxt, få lätte av en allvarlig psykiskt störning, men runt 20 procent har någon gång behandlats för drogmissbruk.

Enver en l en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en.

– Vi ser exergetis att den islamistiska miljon har väldigt kraftig överlappning med den organizade brottsligheten, säger Amir Rostami. Han säger att und nu krävs fortsatta analyze av resultaten.

– För att vi ska komma åt nyrekryteringen så måste vi minska den här miljön, och det kan vi göra på en rad olika sätt. Vi kan inkapacitera individer, vi kan strypa finansiella intäkterna, men vi behöver också hjälpa dem att lämna den här miljön, för har vi den här stora massan så blir det någon form av svum som suger till sig personer som har kanske en högre benägenhet att söka sig till from här miljöerna, säger sociologen Amir Rostami.

[ad_2]
Source link