Akilov ska avtjäna sitt straff på Kumlas säkerhetsavdelning



[ad_1]

Det finns en stor risk för att Akilov rymmer, fritas eller gör sig skyldig till allarlarlig brottslighet, enligt den utredningen som riksmottagningen gjort.

40-årige Rakhmat Akilov har varit locad i enskildhet på Kumlaanstalten sedan domen word honom kom i juni i år, i väntan på att riksmottagningens utredning ska bli klar.

Kriminalvårdens utredning rekommenderar att Akilov will be placed under the control of the säkerhet, utan möjlighet till samröre med likasinnade, då det bedöms som sannolikt att han kommer influera andra med sina "radikala och våldbejakande åsikter".

Sea sea: Akilov överklagar inte domen

Den 7 april 2017 genomförde Rakhmat Akilov andt terrordåd på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fem personer dog i dådet.

Akilov bör inte heller inte få vistas utomhus i någon större utsträckning och inte t emot brev, telefonsamtal eller besök annat än under särskild tillsyn.

Kriminalvarden tar även fasta på den dömdes egen säkerhet i sitt beslut.

Rakhmat Akilovs tid i avskildhet har fungerat väl. Under sin tid på riksmottagningen i Kumla har han inte visat någon skuld för sina gärningar. Han menar att han endast lyder under terrorgruppen IS: s lagar och domstolar och erkänner inte svenskt rättsväsende, skriver Kriminalvården.

Läs mer: Om tio år kan Akilov begära tidsbestämt straff

Hans benägenhet att genomföra ett liknande dåd som det pa Drottninggatan förra året är enligt Kriminalvårdens utredning mötsägelsefulla. Han anser att han gjort sin plikt och ämnar leva sitt liv i fred.

Samtidigt framkommer det att han är beredd att göra "vad som krävs och vad som förväntas av honom" och han skulle kunna agera på en uppmaning om liknande brott igen.

Sea Läs: Unika skadeståndskrav efter terrordådet på Drottninggatan

Rakhmat Akilov dömds till livstidsfängelse den 7 juni i år. Han dömdes för terroristbrott genom mord i fem fall och allmänfarlig ödeläggelse och även för försök till terroristbrott genom försök till mord i 119 fall. Han dömdes även för framkallande av fara för annan vid 24 tillfällen.

[ad_2]
Source link