[ad_1]
Hittills har det varit gratis inom Region Skåne att ha nätkontakt med sin läkare. Från årsskiftet är det slut med det. Då blir det samma patientavgift för ett samtal oavsett om läkare och patient träffas digitalt eller fysiskt.
Förslaget antogs i hälso- och sjukvårdsnämnden på onsdagen.
– Vi har ju inga stora volymer sådana besök i Skåne ännu. Men vi är överens mellan landstingen om att införa avgifter på digitala kontakter, säger Anna-Lena Hogerud (S) som fram till årsskiftet är ordförande i nämnden.
Det här handlar alltså inte om privata nätläkare, utan när en skånsk patient har kontakt över nätet med sin läkare på vårdcentralen i Lomma eller lasarettet i Helsingborg, till exempel.
Det går trögt med digitala vårdkontakter inom Region Skåne. Men utvecklingen går ditåt, och nu är det klart hur avgifterna blir.
Patientavgifterna föreslås från 1 januari bli desamma för både digitala och fysiska vårdkontakter inom Region Skåne. Det innebär att den som har videosamtal eller chattar med läkare på vårdcentral får betala 200 kronor, nätkontakt med specialistläkare kostar 300 kronor. Sjukvårdande behandling över nätet, exempelvis hos psykolog, ska också kosta 200 kronor.
Övriga vårdkontakter, exempelvis med sjuksköterska eller distrikssköterska, är även i fortsättningen avgiftsfria både fysiskt och digitalt. Det gäller även nätvård för unga under 20 år och gamla över 85 år.
Anledningen till att Region Skåne nu beslutar sig för att börja ta betalt för vårdkontakter över nätet är att sådana lösningar är på väg inom den offentliga vården.
Organisationen SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, har rekommenderat alla Sveriges landsting att börja ta betalt för digitala tjänster. Många landsting är på väg med sådana beslut, och det vanligaste är att nätavgifterna följer samma mönster som för de fysiska läkarbesöken.
Det finns en oro inom SKL över att stora skillnader i patientavgifter mellan landsting och mellan digitala och fysiska vårdkontakter ska göra att småkrassliga patienter söker sig till de billigaste läkarbesöken. I klartext vill man undvika att nya privata nätläkarbolag etablerar sig i landsting med låga patientavgifter – vilket gör att kundernas hemlandsting får betala desto mer.
Det slutliga avgörandet om patientavgifterna i Skåne ligger hos det nyvalda regionfullmäktige.
Source link