Den grönblå stadshusmajoritetens första budget



[ad_1]

Under onsdagsförmiddagen presenterades den första grönblå budgeten av den nya majoriteten i Stockholms stadshus. 

I budgeten utlovas bland annat 1.500-2.000 allmännyttiga hyresrätter per år och förtur i bostadskö för våldsutsatta kvinnor.

– Det är ett enormt problem att det saknas så mycket bostäder. Vi måste göra vad vi kan, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) och fortsätter:

– Vi måste säkerställa att vi får en fungerande bostadsmarknad. Det blir orimligt och drabbar både kvinnor som vill separera, unga som vill flytta hemifrån eller nyanlända som söker boende, säger Anna König Jerlmyr.

Många av budgetsatsningarna har varit kända sedan tidigare. Cykelmiljarden – pengar till en utbyggd cykelinfrastruktur – kommer att ligga kvar i budgeten. 4.000 publika laddstolpar ska sättas upp runtom i stan till 2022. I dag finns det ungefär 900 laddstolpar i Stockholms stads garage eller i gatumiljö.

– Vi ska lägga ut så mycket pengar som möjligt på stadens skolor så att vi får en ökad kunskap, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

– Vi ska lägga ut så mycket pengar som möjligt på stadens skolor så att vi får en ökad kunskap, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (L).

Foto: Mickan Palmqvist

Kommunalskatten sänks med 16 öre i Stockholm 2019. 

– Vi finansierar detta genom skatteunderlagstillväxt. Den är idag 1,6 miljarder. Efter skattesänkningen är det ett underlag på 1,2 miljarder kronor. Vi gör detta för att vi vill göra det mer lönsamt att arbeta, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd (M).

Skolan får 840 miljoner kronor mer i budgeten jämfört med 2018. Pengarna satsas enligt skolborgarrådet Lotta Edholm (L) på ett kunskapslyft. Obligatoriska språkförståelsetester redan i förskolan, fler speciallärare och utbyggd skolakut, alltså verksamhet för elever som stängts av från sin ordinarie skolgång. Skolschablonen höjs med 2 procent netto.

– Vi ska lägga ut så mycket pengar som möjligt på stadens skolor så att vi får en ökad kunskap, säger Lotta Edholm, skolborgarråd (L).

På integrationsområdet kommer pengar att läggas på etableringscentrum för nyanlända och på
införandet av en så kallad ”vuxpeng” som likt skolpengen ska följa eleven till den vuxenutbildning som eleven väljer.

Ett nytt integrationsutskott inrättas för att ”få ett samlat grepp kring integrationen”, som majoriteten skriver i sin budget.

– Vi har i Stockholm en stark och dynamisk arbetsmarknad. Samtidigt har vi många som har levt i arbetslöshet och många nyanlända. nu ska vi hjälpa och stötta dessa människor att hitta en väg ut på arbetsmarknaden, säger Arbetsmarknads- och integrationsborgarråd Karin Ernlund (C).

På klimatområdet inrättas två nya naturreservat, Kyrkhamn och Hagsätraskogen. Dessutom utreds Fagersjöskogen och Ålstensskogen som eventuella naturreservat.

Dessutom lovar staden en miljon i klimatsatsningar.

– Vi befinner oss i en brytningstid. Vi vet att klimatet är på väg att skena. Vi har ett stort ansvar för detta, inte minst som största staden i Sverige. Stockholm ska gå före och vara en internationell förebild i det globala klimatarbetet, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Miljözon på Hornsgatan införs 2020.

– Vi kommer att införa miljözoner på Hornsgatan den 1 januari 2020.

Andra satsningar på miljö och gatumiljö är bland annat 20 miljoner för grönare skolgårdar och en utredning på hur man kan omvandla Skeppsbron ska sättas igång. Staden vill ha bredare cykelbanor och fler uteserveringar i stället för breda gator och parkeringar.

Läs mer: Anna König Jerlmyr: ”Jag lovar gräva ner Centralbron – eller äta upp min hatt” 

Inom trygghetsområdet går det grönblå styret vidare med alliansens löfte om mobila ordningsvakter. Staden lägger 70 miljoner kronor på ordningsvakter – något som staden redan tidigare har fått tillstånd för i flera stadsdelsområden.

– I dag lägger vi 20 miljoner. I dag är de 18 stycken. Vårt mål är att de under 2019 kommer upp i hundra stycken, säger Erik Slottner, trygghets- och äldreborgarråd (KD)

Dessutom läggs 100 miljoner kronor på en trygghetsfond.

På äldreområdet satsar styret framför allt på mer pengar till boenden och hemtjänsten.

106 miljoner, ska gå till höjd peng till vård- och omsorgsboenden. 54,6 miljoner läggs på en höjd hemtjänstpeng. Dessutom vill det nya styret genomföra ett språklyft bland hemtjänstpersonalen, vilket innebär att stadsdelsnämnder kan ansöka om pengar från staden för att genomföra språkkurser för anställda inom hemtjänsten.

Samtidigt utreder man en boendegaranti för äldre över 85. Hemtjänstpengen höjs med två procent under 2019.

– Alla över 85 år och vill flytta ska erbjudas ett tryggt boende, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd.

10 miljoner läggs på renare gator och ytterligare 15 miljoner läggs på parkskötsel.

På kulturområdet läggs åtta miljoner på utveckling av biblioteken. Pengarna ska gå till ökad trygghet och längre öppettider.

– Stadens kulturpolitik ska präglas av att tillgängliggöra kulturen för fler, säger Karin Ernlund (C). 

 En eventuell nedgrävning av centralbron ska utredas. 

 

[ad_2]
Source link