Två Nobelpris i litteratur delas ut i år



[ad_1]

När Anders Olsson lämnade mötet med Nobelstiftelsen på tisdagsförmiddagen bekräftade han för DN att d blir Nobelpris i litteratur i höst.

– Mötet har varies bra. Vi kommer att ha Nobelpriset, i alla fall, sade Anders Olsson.

– Det blir tv å Nobelpris, som vi hade hoppats på, det blir detervade priset också, sade Anders Olsson.

Enligt Olsson har beslutet föregåtts av långa diskussioner.

– Ja, men jag vill inte ga in på detaljer nu. Huvudsaken är att vi kom till in enighet.

Är Nobelstiftelsen också eniga om beslutet?

– Ja … eller eniga; Det har varit olika meningar, men det är väldigt bra att vi har kommit till ett result efter den här långa tiden. Nu kan vi arbeta i lugn och ro för priset.

Vilka krav har Nobelstiftelsen satt upp för att priset ska fà ¥ delas ut?

– Jag kan inte säga något om det nu.

Enligt Anders Olsson ska ett pressmeddelande skickas ut från Nobelstiftelsen vid klockan 14 på tisdagen med fler detaljer om överenskommelsen.

Det var i början av maj förra året som Svenska Academic meddelade att 2018 års litteraturpris ställdes in. Man förklarade att beslutet togs word bakgrund av in "numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden". Målet var i stället att följande år parallellt presentera två pristagare.

Beslutet att ställa in priset hade, som senare kunde berätta, tagits efter
påtryckningar från Nobelstiftelsen, den paraplyorganisation som ansvarar för Nobelpriserna. I dag sammanträder Nobelstiftelsen för att ge besked om huruvida något taken kommer delas ut i år, och om det även ska ske ett retroaktivt belönande för priset 2018.

Vd Lars Heikensten har vid flera tillfällen tidigare sagt att det inte var säkert att priset kunde delas ut under 2019.

– Jag har förhoppningar, men jag är inte alls övertygad. Vi har sagt att Svenska Akademien måste komma en bra bit på vägen när det gäller att återvinna sitt förtroende för Vi tycker att det finns steg kvar som måste tas för att man ska göra det, sa Lars Heikensten till
DN i december.

Enligt Anders Olsson is the bestseller of the record player.

Foto: Magnus Hallgren

Läs mer: Så gick det till när Nobelpriset i litteratur stoppades

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson tidigare berättade i år i
in intervju med TT att Nobelstiftelsen i december också skickat ett brev, där fyra punkter presenterades som man city att Akademien skulle lösa, varav en var att hitta en lösning i konflikten kring Katarina Frostensons ledamotskap, vilket gjordes den 18 januari.

Även Sara Danius har sedan lämnat sin stol i Svenska Akademien. Hon sitter dock i Nobelstiftelsen till och med april i år.

– Vi får se vad de ytterligare kräver, men and handel mycket om själva beslutsprocessen att Nobelstiftelsen också får veta att den nya utvidgade Nobelkommittén får ett reellt inflytande över priset, his Anders Olsson i TT-intervjun.

I november inrättades som in åtgärd även Den nya Nobelkommittén som består av fem externa personer samt em ordinarie ledamöter. Ständige sekreteraren har tidigare meddelat att Akademien diskuterat en "lite förändrad ordning som innebär ett gemensamt utlåtande där man rekommenderar en pristagare inför Akademien så att inte kommittén lämnas utanför beslutsprocessen".

Texten uppdateras.

James Wood: "Vem skulle vilja your emot Nobelpriset av in grupp som denna?"

[ad_2]
Source link