Ulf Kristersson: Just nu är alla regeringar osannolika



[ad_1]

Senast på måndag måste Ulf Kristersson ge besked till talmannen om vilka partier som ska ingå i M-ledarens regeringsalternativ. Både Centerpartiet och Liberalerna har sagt nej till att stödja en borgerlig regering som blir beroende av Sverigedemokraterna. På onsdag ska riksdagen rösta om frågan.

Vilket regeringsalternativ kommer du att lägga fram till talmannen på måndag?

– Jag har hört vad som sagts i media men för formens skull kommer jag att ställa den formella frågan även till Centerpartiet och Liberalerna om de vill vara en del i själva regeringsbildningen eller inte.

Hur bedömer du möjligheten att de kommer att vilja vara en del?

– Jag tänker inte gissa, jag tänker fråga. Men om allt de har sagt medialt stämmer så kommer de inte att vara det. Jag tänker inte gissa varken i den frågan eller om hur de sen kommer att rösta.

Har du nått kaklet på onsdag?

– Det är i alla fall en kakelplatta men sen om det är hela kaklet kan man diskutera. Jag säger att jag är beredd att bilda största möjliga alliansregering för att driva Alliansens politik. Men det här är den första omröstningen av fyra möjliga så jag ger inte upp.

Om andra vill annorlunda så kan det bildas regering med Stefan Löfven som statsminister. Då kan man nog säga att vi har gjort vad vi kan för den här gången.

Vad innebär det för Alliansen om C och L skulle rösta nej på onsdag?

– Det ironiska i detta är att allianspolitiken lever i högönsklig välmåga. Vi har aldrig varit så eniga om stora politiska färdriktningar som nu. Sen är det klart att jag förstår att om L och C väljer att rösta nej till det som går att bilda alliansregering av just nu, och nej till Alliansens gemensamma statsministerkandidat, då förstår jag om en och en och annan tvivlar på Alliansens förmåga.

Om det blir ett nej från C och L, går det då med någon trovärdighet att hävda att Alliansen lever?

– Jag tänker inte förekomma. C och L får bestämma hur de röstar. De vet vad som finns på bordet. Det politiska innehållet som Alliansen står för kommer att finnas kvar hur det än går. Jag kommer att stå för den politiska linje som vi har varit överens om. Alliansens politik kommer att finnas kvar, sen får de själva bedöma vad som händer om de röstar nej till Alliansens statsministerkandidat.

Vem bär skulden om Alliansen spricker?

–  Först av allt så har de inte hänt än. För mig är inte det här ett sällskapsspel eller ett ”blame game”. För mig är det här 40 års arbete med att driva borgerlig politik och opinionsbildning och få olika borgerliga partier närmare varandra och dessutom förmögna att regera med varandra. Det är 40 års arbete som nu prövas i skarpt läge. För mig är det mycket större än vems fel det är. Det här är definierande för svensk politik.

Om det är 40 års arbete som står på spel, är det då inte viktigt att se vad det beror på?

– På 1970- och 80-talen var vi överens om att vi ville men kunde inte enas om stora politiska frågor. Nu är det precis tvärtom. Vi vet att vi klarar av den här uppgiften men vi är inte längre överens om att vi vill regera tillsammans. Det beror ytterst på att vi gör helt olika bedömningar av vad som inträffar när ett parti som vi inte samarbetar med i avgörande delar vill rösta på vår politik, och i andra delar inte vill rösta på vår politik.

SD har varit tydliga med att de vill ha inflytande över regeringspolitiken – hur kan du tro att du ska kunna leda en regering utan att ge SD inflytande?

– Det inflytande de får är att varje gång de röstar på vår politik så går den igenom. Det är inget dåligt inflytande. De får rösta på den politik som vi lägger fram och om de tycker likadant så går den igenom. Vi har respekt för att deras vilja räknas lika mycket som andras vilja. Om det skulle skapas motallianser som i bärande frågor går emot Alliansens politik så får vi ta konsekvenserna av det.

Vad är det som är så farligt med att ge SD inflytande?

– Det är inte farligt, alla som röstar har inflytande. Men när man ska regeringsförhandla med andra partier så ska det bygga på partier vars värderingar man totalt sett delar. Med SD finns det bärande delar av politiken där vi inte alls har samma uppfattning. Allt som kretsar kring internationellt samarbete och Sveriges plats i världen, där har jag en helt annan syn än den som SD systematiskt uttrycker.

Vilket regeringsalternativ ser du som mest sannolikt om du röstas ned på onsdag?

– Som det ser ut just nu är alla regeringar helt osannolika. Men man får anta att något osannolikt till slut kommer att bli sannolikt. Antingen väljer man så mycket alliansregering som möjligt eller så får man välja en regering som Stefan Löfven och Socialdemokraterna leder. Det är det som kommer att hända, såvitt man inte ska gå tillbaka till väljarna och säga: vi när inte nöjda med ert förra val, ni får rösta en gång till. Jag tror att få väljare skulle ha respekt för ett sådant utfall.

Varför tror du att C och L framhärdar med att vilja ha en alliansregering med stöd av MP?

– Jag kan faktiskt inte svara på det. Jag vill inte vara spydig men jag konstaterar att det är både politiskt och matematiskt orealistiskt. Det finns ingen mening med detta.

Hur ser du på utsikterna för att det blir ett nyval?

– Om inte Sverige kan lösa en regering på fyra försök så har vi på något sätt bevisat att vi inte klarar av att förvalta det mandat som väljarna gav oss i valet. Då blir det extraval och jag är helt inställd på att det kan bli på det sättet. Men jag tror inte att väljarna kommer att vara så imponerade av att åtta partier går tillbaka och säger att vi är missnöjda med det resultat ni gav oss förra gången. Jag är rädd för att vi prövar seriösa väljares tålamod på ett sätt som inte är bra för demokratin.

Läs mer: En kommande nedröstning blir historisk

[ad_2]
Source link