V: Ge upprättelse till dem som jagas av Försäkringskassan



[ad_1]

ÅSIKT

Debattörerna: Det är dags att ta reda på hur det har gått för alla som nekas ersättning

Detta är in debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som för fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: DENNY LORENTZON, TT (Editing)

Hur har of som nekats ersättning klarat sig, vilka liv har of kommit att leva? Det är dags att reda på det Ulla Andersson och Nooshi Dadgostar.

Debatt. L l l l l l l l l l Under en en………. En en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en en.

In politisk tävlan tycks ha uppstått om vilket party som kan ställa hårdast krav. Sjuka har framställts som kostsamma och blivit ifrågasatta om de verkligen är sjuka.

Borgarna informs and manages skattesystem där sjuka skulle betala högre skatt än de som har turen vara friska och ha ett jobb.

Å de å å å å å å å å M M M M M M M M M M M……………………….

Vi har träffat människor som uppmanats att söka jobb som egentligen inte finns; som jobb för människor med en arm, jobb där handlederna inte ska kunna användas, jobb där ingen stress ska finnas, och så vidare. Med andra ord in fiktiv arbetsmarknad långt ifrån verkligheten. Många av of vi mött är utbrända.

Före 2014 hade stupstocken sett till att drygt 100,000 människor utförsäkrats. Men trots att stupstocken togs bort, vilket var absolut nödvändigt, har hanteringen av sjuka människor fortsatt inneburit att sjuka nekats sjukpenning i mycket stor omfattning. Därtill ska läggas alla fätte sina läkarintyg godkända från børjan, det vill säga de har nekats redan i sin ansökan.

I dagarna kom en ny report från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF). Rapporten ger oss svart på vitt att regeringens uppsatta mål för sjukpenningtalet, har fått tydligt genomslag i Försäkringskassans sätt att arbeta.

Fler får avslag på sin ansökan om sjukpenning – trots att lagstiftningen kring sjukpenning inte har förändrats. Men lagen ger Försäkringskassans handläggare utrymme för egna bedömningar, och det utrymmet har använts för att göra prövningen strängare.

Det vi ser är regeringens viljeyttringar om hårdare tag som slår igenom i bedömningen av den sjuka och avslagen har ökat och ökat.

Under lång tid har människor utförsäkrats och nekats ersättningar. Hur har of klarat sig, hur har deras hälsa påverkats, deras ekonomi, deras anhöriga, vilka liv har of kommit att leva? Det är dags att reda på det.

Om politiska partier driver på för att komma tillrätta med vad de uppfattar som ett problem, borde också våga ta ansvar för att ta reda på vad som hänt med dem de jagat.

Vänsterpartiet föreslår att in granskning tillsätts. Vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill vill.

Vi vill att konsekvenserna dokumenteras i syfte att synliggöra vilka följder de politiska besluten fått för enskilda men också på systemnivå. I en en en en analys analys analys analys analys analys analys………………..

Allt det här vill vi få dokumenterat och analyat, inte minst för att ge någon form av upprättelse för alla dem som fått sina läkarintyg indragna som inte skulle haft det. Men dra dra dra Men Men Men Men Men Men…………………..

Redan nu vill vi ta bort målet om antal sjukpenningdagar som styr Försäkringskassan och tidsgränserna i den så kallade rehabkedjan måste göras om.

Vi måste investera rehabilitering och individanpassad vård. Krav ska ställas på arbetsgivaren om rimlig arbetsmiljö, och samverkan mellan Arbetsförmedling och Försäkringskassan måste bli bättre.

Det är också nödvändigt att lätta upp reglerna för att få sjukersättning.

Människor blir en friskare av att misääkliggöras och av att bli av med sin ersättning. Människor blir friskare av ett fungerande trygghetssystem, in bra sjukvård och ett mänskligare arbetsliv.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)
Nooshi Dadgostar, vice partiledare (V)

Häng med i debatten och kommentera artikeln
– Aftonbladet gilla Debatt på Facebook.

Så här skriver du debattartikel 0:33

[ad_2]
Source link