Halva kassan gick till insatser mot barndiabetes



[ad_1]

Restaurang Orangeriet i Skövde skänkte halva sin dagskassa till Barndiabetesfonden på Världsdiabetesdagen.

– Min egen dotter fick diabetes typ 1 när hon var tre år gammal, berättar kocken Petter Ljungberg.

De senaste åren har han varje år varit delaktig i någon form av insamling i samband med Världsdiabetesdagen, alltifrån välgörenhetsmiddag till pärlarmband.

Förutom att samla in pengar till forskningen om diabetes typ 1, som också kallas barndiabetes då den oftast drabbar barn och unga, vill han sprida kunskap om sjukdomen.

– Fortfarande är det många som tror att man får diabetes typ 1 för att man ätit för många kakor, säger Petter Ljungberg.

Utvecklandet av diabetes typ 2, det som också kallas åldersdiabetes, påverkas bland annat av levnadsvanor som kost och motion, men så är inte fallet med diabetes typ 1.

Diabetes typ 2 kan också vara en sjukdom med allvarliga följder, men i vissa lättare fall går det att lägga om sin livsstil, träna mer och äta bättre för att hålla sjukdomen i schack. Så är inte fallet med diabetes typ 1. De som drabbas är för alltid beroende av att kontinuerligt eller med täta mellanrum få insulin tillfört för att kroppen ska kunna ta hand om kolhydrater.

– Diabetes typ 1 blir du aldrig av med, konstaterar Petter Ljungberg om den kroniska sjukdomen.

Diabetes typ 1 får inte det ekonomiska stöd till forskning som andra sjukdomar får, enligt Petter Ljungberg.

– Även om det är en sjukdom som drabbar många och som tar liv får den inte alls det ekonomiska stödet, säger han.

Så här skriver Thomas Andersson, ordförande i Barndiabetesfondens lokalförening i Skaraborg:

”Barndiabetesfonden har ett enda syfte: att samla in medel för att hindra, lindra och bota barndiabetes (typ 1 diabetes är den diabetesform som framförallt drabbar barn, och det är den allvarligare av diabetessjukdomarna. Typ 1 diabetes är den vanligaste allvarliga, obotlig sjukdom som drabbar barn. Den kan drabba vem som helst, och det har ingenting med livsstil att göra. Barn med diabetes drabbas inte bara av sjukdomen i sig, utan även av fördomar som omgärdar sjukdomen. Fördomarna att de som får typ 1 diabetes får skylla sig själva gör att det är betydligt färre som är villiga att skänka pengar för att stödja forskningen för att bota typ 1 diabetes än för andra allvarliga sjukdomar. Som jämförelse samlar Barncancerfonden in mer än 20 gånger så mycket varje år, trots att det är betydligt fler barn som drabbas av typ 1 diabetes än som drabbas av cancer. I allmänhet är folk inte ens medvetna om att typ 1 diabetes är en allvarlig och potentiellt dödlig sjukdom.”

Petter Ljungberg betonar att det är hans tre generösa chefer på Orangeriet som står för det egentliga ekonomiska bidraget till Barndiabetesfonden. Förutom Orangeriet skänkte även gymmet Energi halva sin dagskassa på Världsdiabetesdagen. Inger Sand Wallin fanns dessutom vid Coop i Skövde för att sälja sina egensydda fina mössor till förmån för Barndiabetesfonden.

Bland de 190 lunchgästerna på Orangeriet fanns även människor som inte brukar äta där men som gått dit för att stödja den goda saken, berättar kocken Petter Ljungberg.

En tanke har funnits att fler näringsställen ska följa exemplet att samla in till Barndiabetesfonden denna dag.

– Tyvärr har det inte smittat av sig vad jag hört. Det är kanske för tufft att skänka halva sin dagskassa. Man skulle kanske kunna skänka en mindre del, funderar Petter Ljungberg.

Även Energi Träningscenter skänkte dagskassan till för att stötta forskning om diabetes. De planerade först att skänka halva dagskassan till Diabetesfonden, men valde sedan att skänka hela dagskassan från Världsdiabetesdagen. Det blev lite drygt 10 000 kronor.

[ad_2]
Source link