HOTET: Kan bli värre än cancer – Nyheter – Corren.se



[ad_1]

I Östergötland har receptförskrivningen av antibiotika gått ner med 18 procent på tio år. Mest minskar den bland barn, 39 procent. Motsvarande rikssiffror är 23 respektive 43 procent.

– Vi tror att det finns en potential för att användningen ska kunna gå ner ännu mer. Det är inte frågan om att till varje pris sluta använda antibiotika, men det handlar om att använda rätt antibiotika och vid rätt tillfälle, säger Martin Magnusson, vårddirektör och ordförande i östgötagrenen av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens).

Att vara restriktiv med att skriva ut antibiotika är ett sätt att försöka bromsa utvecklingen av multiresistenta bakterier.

Artikelbild

|

Den här veckan är det internationella antibiotikaveckan. Bakterier som utvecklar resistens mot antibiotika är ett växande problem.

– Vi jobbar också med vårdrelaterade sjukdomar. Går de ner så minskar antibiotikaanvändningen också, säger Magnusson.

Kan jag som privatperson göra något?

– Man kan vaccinera sig mot influensa. Slipper man influensa minskar risken för bakteriella följdsjukdomar. Man kan också vaccinera sig mot lunginflammationsbakterier, pneumokocker. Vi har sett att när barn vaccineras mot pneumokocker minskar antalet lunginflammationer även bland äldre.

Resor till exempelvis Asien och Sydeuropa innebär en ökad risk att bli bärare av multiresistenta bakterier.

Artikelbild

|

Förskrivningen av antibiotika minskar. “Vi är nu nere under 300 recept om året per 1 000 östgötar. Vårt mål är 250”, säger vårddirektör Martin Magnusson.

– Det är normalt inga problem – om man inte råkar bli sjuk av dem. Då kan man drabbas av svårbehandlade infektioner. Jag skulle inte gå så långt som till att avråda från semesterresor, men man ska vara medveten om risken och vara allmänt försiktig. Äta varm mat och använda handsprit, till exempel, säger Martin Magnusson.

Multiresistenta bakterier tros i dag orsaka runt 700 000 dödsfall i världen varje år. Enligt en brittisk rapport kommer den siffran att stiga till 10 miljoner år 2050, om man inte lyckas bryta utvecklingen. Det är fler dödsfall än vad som orsakas av cancer.

Artikelbild

– Jag tror att antibiotikaresistens kommer att bli ett av de största hoten mot den sjukvård som vi i dag kan bedriva. Effektiv antibiotika är en förutsättning för att till exempel kunna sätta in proteser och bedriva hjärtkirurgi och neurokirurgi, säger Magnusson.

Martin Magnusson tror att det behövs statliga och överstatliga initiativ för att öka forskningen kring nya antibiotika – och det brådskar.

– Det tar tid att få fram nya läkemedel, ofta mer än tio år. Tiden håller på att rinna ut.



[ad_2]
Source link